Με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G20, η οποία πραγματοποιείται στην Τουρκία.

Στην 35λεπτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Xαλιφάτο, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την “τακτική” που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

O τηλεοπτικός φακός κατέγραψε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στιγμιότυπο με τους δυο πιο ισχυρούς άνδρες του πλανήτη να έχουν ένα σύντομο τετ-α-τετ στο περιθώριο των συνομιλιών.



«Παγκόσμιο πρόβλημα το μεταναστευτικό»

Οι ηγέτες της G20 συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο ανακοίνωσης, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο και όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης, μέσω της αποδοχής των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που επηρεάζονται περισσότερο από το προσφυγικό, πιέζουν ώστε η G20 να αναγνωρίσει το θέμα ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, γεγονός που θα βοηθούσε τουλάχιστον οικονομικά, παρά την αντίθεση από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτήν, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης των προσφύγων, άλλων μορφών υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες να βρίσκουν τα προς το ζην», αναφέρει το προσχέδιο.