Μετά την κρίση στη Συρία, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, για να υπάρξει άμεση και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος εντός του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, θα επαναλάβει την αντίθεση της Άγκυρας στη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από πλευράς Κύπρου, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ομπάμα αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα.
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί επίσης τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Εν τω μεταξύ, παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» Άγκυρας και Ουάσινγκτον σε θέματα της Μέσης Ανατολής, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.
Στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν, εκτός από την κρίση στη Συρία και το Κυπριακό, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, το Παλαιστινιακό και ζητήματα σχετικά με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Μετά τη δίωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και στα μέλη της συνοδείας του.
Σημειώνεται ότι το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας, «ο γενικός γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία της χρησιμοποίησης του προσεχούς διαστήματος ως ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα».
Πηγή: ΑΠΕ