Η διατήρηση της ενότητας στην ΕΕ και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι τα κυριότερα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας σήμερα Δευτέρα, στη Νάπολη της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μια μικρή σύνοδο κορυφής κατά την οποία Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θα συζητήσουν τους τρόπους ανασυγκρότησης της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Η συνάντηση αυτή προηγείται της Συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου όπου όλοι πλέον οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα επανεκτιμήσουν τις επιπτώσεις και τα νέα δεδομένα του Brexit.
Στη συνέντευξη, χθες που παραχώρησε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός (και καθυστέρησε για μία ώρα καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον τελικό του βόλεϊ ανδρών στο Ρίο ανάμεσα στην Ιταλία και τη Βραζιλία) Ρέντσι, τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα του θα διεξαχθούν το 2018, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής διπλωματίας, «η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως στόχο να καταδείξει την ενότητα ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, και δεν αποσκοπεί στην δημιουργία μια ξεχωριστής σχέσης συγκεκριμένης ομάδας χωρών», τονίζοντας ότι ο σκοπός δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των θέσεων, ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακούς κίνδυνους θέλει να χαλυβδώσει «μια καλύτερη Ευρώπη», παρά να προχωρήσει στην δημιουργία «περισσότερης Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει η χώρα του να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ και ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει στο διπλασιασμό του επενδυτικού πλάνου της ΕΕ.
Πάντως οι απόψεις των τριών ηγετών αναφορικά με το πώς θα υπάρξει τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, διαφέρουν.
Ο Ρέντσι πιέζει για μέτρα κατά της λιτότητας, την ώρα που η Γερμανία αντιτίθεται σε κινήσεις που θα υπονομεύσουν την πορεία για περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων- μέτρα στα οποία τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία έχουν δυσκολευτεί να συμμορφωθούν.
Εκτός από το Brexit, στην συνάντηση της Δευτέρας θα τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα της ασφάλειας (εσωτερικής και εξωτερικής) μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις και της προσφυγικής κρίσης.
Ιδιαίτερα στο θέμα των προσφύγων, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους τρεις ηγέτες, είναι το δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου στην Ουγγαρία, κατά το οποίο, οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα δεχτούν πρόσφυγες για μετεγκατάσταση.