Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Η εξαιρετικά μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού – κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών – στις μικρότερες ηλικίες, στα σχολεία και φυσικά εντός των οικογενειών, προβληματίζει πλέον πολύ σοβαρά την παιδιατρική κοινότητα, με τους παιδιάτρους να γίνονται μάρτυρες όλο και περισσότερων περιστατικών.
Οι πρώτες προειδοποιήσεις έχουν αρχίσει ήδη από τη γειτονική Ιταλία, όπως έχει επισημάνει σε εκτενή δημοσιεύματα το zougla.gr, με τους επιστήμονες εκεί να διαπιστώνουν πως το βρετανικό στέλεχος μέσω των παιδιών και των εφήβων μολύνει τους γονείς, τους παππούδες αλλά και πολλούς συγγενείς με αποτέλεσμα η διασπορά να μην μπορεί να ελεγχθεί.
Όσον αφορά στις πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα, τους Ιταλούς επιστήμονες έρχεται να επιβεβαιώσει μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Σπαντιδέας ο οποίος ήταν σαφής: «Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν μετακινούμενες “βόμβες” κορωνοϊού. Με ανοιχτά σχολεία οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι εκτεθειμένοι».
Αν και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά δεν περνάνε τουλάχιστον βαριά τη λοίμωξη από το βρετανικό στέλεχος και είναι κυρίως ασυμπτωματικά, ένας νέος συναγερμός από την περιοχή της Φλωρεντίας έχει μπει στο μικροσκόπιο της παιδιατρικής κοινότητας.
Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών με Covid-19
«Στο πρώτο κύμα της επιδημίας δεν είχαμε νοσηλεία ανηλίκων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε αυτό το κύμα όμως που διανύουμε τώρα, μόνο εδώ μετρούμε ήδη δέκα», αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Λα Νατσιονε”, ο γενικός διευθυντής του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου «Meyer» της Φλωρεντίας, Αλμπέρτο Ζανομπίνι.
«Πολλοί παιδίατροι έχουμε καταλήξει στο γεγονός πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού , όπως η βρετανική, σαρώνουν τα παιδιά, ενώ κάποιοι από εμάς υποστηρίζουν πως τα παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα κατά της διασποράς μετά από έναν χρόνο περιορισμών κι έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο», συνεχίζει.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται με Covid-19 και δύο βρέφη, το ένα τεσσάρων μηνών και το άλλο πέντε μηνών. Η ζωή τους ευτυχώς δεν κινδυνεύει και η κατάστασή τους κρίνεται σταθερή. Οι γονείς δύο μικρών ασθενών που νοσηλεύονται εκεί, ανέφεραν πως τα παιδιά τους σήκωσαν πυρετό και ανησύχησαν, οπότε και αναζήτησαν ιατρική φροντίδα. Τα μικρά πάντως παρακολουθούνται συνεχώς από τους παιδίατρους του Meyer ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς εξετάσεις για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί και πώς σχετίζονται οι μεταλλάξεις με αυτά τα περιστατικά.
«Πολύ προσοχή στα παχύσαρκα παιδιά»
«Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν παντού»
Αύξηση μολύνσεων σε μικρές ηλικίες έως 129%
Τα τελευταία στοιχεία που έχουν οι Ιταλοί στα χέρια τους σχετικά με τις μολύνσεις στα παιδιά και στους εφήβους αποτυπώνουν την κατάσταση λόγω των μεταλλάξεων αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η αύξηση τον λοιμώξεων από Covid-19 σε παιδιά έως ενός έτους είναι 108%. Όσον αφορά στην ηλικία των δύο ετών, η αύξηση είναι της τάξεως του 129%, τεσσάρων ετών 74%, πέντε ετών 63%,έξι ετών 92%, επτά ετών 72%, εννιά ετών 76%, 10 ετών 57%. Σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί. Συγκεκριμένα σε ηλικίες 15 ετών η αύξηση των νέων λοιμώξεων Covid-19 είναι 72%. Συνολικά στις ηλικίες 0-18 η αύξηση ανέρχεται στο 44% , ενώ για τον Μάρτιο αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Οι μαθητές ευνοούν την εξάπλωση»
«Εξ’αιτίας της βρετανικής μετάλλαξης περιμένουμε τώρα τα χειρότερα. Οκτώ στα δέκα τεστ που γίνονται στα παιδιά βγαίνουν θετικά», λέει σε Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Λουίτζι Νίγκρι και προειδοποιεί: «Πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τη λοίμωξη μέσα στην οικογένεια. Ο ιός έχει πια εξαπλωθεί μεταξύ γονέων και παππούδων. Το τρίτο κύμα χαρακτηρίζεται από την αγγλική παραλλαγή η οποία επηρεάζει και τους μαθητές, οι οποίοι πηγαίνοντας στο σχολείο ευνοούν την εξάπλωση».
«Κάντε τεστ στα παιδιά»
Παράλληλα τονίζει: «Εμείς προτείνουμε παρακολούθηση των παιδιών και σίγουρα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης σε περίπτωση που κάποιος γονέας βρεθεί θετικός, προτείνουμε να γίνει τεστ άμεσα και στο παιδί για να γνωρίζετε τι συμβαίνει και να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Ξεκινούν νέες έρευνες σχετικά με τα αντισώματα στα νεαρά άτομα
Την ίδια ώρα οι Ιταλοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση έχουν ξεκινήσει μελέτες σε παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό για να κατανοήσουν την αντίδραση των αντισωμάτων, σημαντικό από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη εμβολιασμοί ενηλίκων.
«Σε συμπτωματικές περιπτώσεις παρατηρούμε κρυολόγημα, απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, πονοκέφαλο και πυρετό. Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες και νέα δεδομένα για αυτές τις παραλλαγές, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με τον σωστό τρόπο. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα μελετηθούν επίσης για να γνωρίζουμε εάν υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ιό με την πάροδο του χρόνου», λέει σε ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ο Δρ Γκραβάλντι.
«Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ανοσία μετά τη λοίμωξη»
«Επειδή πολλά παιδιά παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν γνωρίζουμε εάν αναπτύσσουν πραγματική ανοσία μετά τη μόλυνση από τον ιό. Δεν υπάρχουν δηλαδή αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με το σχηματισμό αντισωμάτων στην παιδιατρική ηλικία. Αυτό, με απλούς όρους, μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί θα μπορούσε να προσβληθεί εκ νέου από τον Covid -19 δύο ή περισσότερες φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μεταδίδει. Η μελέτη θα χρησιμεύσει για την αποσαφήνιση αυτών των πτυχών».
«Δέκα μολυσμένοι μαθητές σημαίνει δέκα μολυσμένα σπίτια»
«Εάν σε ένα σχολείο έχω δέκα παιδιά που είναι θετικά αλλά δεν έχουν συμπτώματα, ο ιός θα εισέλθει σε τουλάχιστον δέκα σπίτια. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν ηλικιωμένοι που θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό με πιο σοβαρό τρόπο. Έτσι δημιουργούνται οι λεγόμενες εστίες. Υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη διασπορά στα σχολεία .Πρέπει να βρεθεί τρόπος παρακολούθησης των μαθητών», συνεχίζει ο παιδίατρος.
«Η πανδημία έχει προκαλέσει και ψυχικά προβλήματα στους μικρούς μας φίλους»
«Πέρα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Covid, η πανδημία έχει προκαλέσει ψυχικά προβλήματα σε παιδιά και σε εφήβους», θα προσθέσει.
«Σε εμάς στους παιδιάτρους έχει σημάνει συναγερμός και για τα ψυχικά προβλήματα των νέων. Ο Covid έχει αναστατώσει τη ζωή των μικρών μας φίλων. Περιορισμοί, στερήσεις, κλειστά σχολεία και σχεδόν μηδενική κοινωνική ζωή έχουν αποσταθεροποιήσει τα παιδιά και τους νέους. Παρατηρούμε αύξηση των διαταραχών άγχους, των καταθλιπτικών διαταραχών και των διαταραχών του ύπνου. Για να μην αναφέρουμε την αύξηση των προσπαθειών αυτοκτονίας μεταξύ των πολύ νεαρών: μιλάμε για 20% περισσότερες απόπειρες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της πανδημίας δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, αλλά φοβάμαι ότι θα αφήσουν βαριά σημάδια και στα παιδιά», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: Σπαντιδέας: “Μετακινούμενες βόμβες κορωνοϊού τα παιδιά και οι έφηβοι”
Η βρετανική μετάλλαξη αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισης
Σαρωτική η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους