Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τουρκία καθώς και στην βύθιση του ρωσικού καταδρομικού «Moskva».
Mέρος των δηλώσεων του Μιχαήλ Ποντόλιακ:
Για την βύθιση του ρωσικού καταδρομικού «Moskva»: «Θα ήταν σωστό για αυτό το θέμα να κάνουν δηλώσεις μόνο τα στρατιωτικά μας όργανα. Δεν είναι σωστό να κάνει δήλωση κάποιος άλλος, αλλά πάλι θα ήθελα να πω το εξής: Η πλέον κοντινή δήλωση είναι αυτή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ πως “Χτυπήθηκε με πυραύλους”».
«Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, της Αγγλίας και γενικά οι δυτικές υπηρεσίες κοινοποιούν πιο ακριβείς πληροφορίες από αυτές που ανακοινώνει η Ρωσία. Μπορείτε να εμπιστεύεστε 100% τις πληροφορίες που παρέχονται από την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ».
Δημοσιογράφος: Ακόμα και τραγούδια γράφτηκαν για τα μη επανδρωμένα Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία. Πόσο σημαντικά ήταν για εσάς τα ένοπλα ΜΕΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου; Μοιράστηκες μια φωτογραφία με τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σημειώνοντας ότι ήσουν ευγνώμων. Τι θα θέλατε να πείτε για αυτό το θέμα;
Μ.Π.: Δεν τραγουδάμε μόνο τραγούδια, αλλά ακόμη και παιδιά ονομάζονται Μπαϊρακτάρ. Αυτά είναι φανταστικά και πολύ καλά όπλα. Από την αρχή του πολέμου, ήταν το βασικό όπλο για εμάς για να σταματήσουμε την πορεία των Ρώσων.
Δημοσιογράφος: Η Τουρκία προώθησε τη διπλωματία για να εξασφαλίσει την ειρηνευτική διαδικασία και προσπάθησε να φέρει κοντά τα μέρη. Πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην Αττάλεια. Αργότερα, οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Πώς αξιολογείτε το έργο της Τουρκίας;
M.Π.: Είμαστε χαρούμενοι που η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ενδιάμεσος σε μια τέτοια κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία κατανοεί καλύτερα από άλλες χώρες, το τι συμβαίνει στον Εύξεινο Πόντο. Η Τουρκία εμφανίζεται κινητική και εποικοδομητική.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις. Γιατί η ευαισθησία και το μέγεθος του πολέμου είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Από συναισθηματική σκοπιά, η Ρωσία έχει πολύ κακή στάση απέναντι στην Ουκρανία.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ καλό να υπάρχει ένας ενδιάμεσος όπως η Τουρκία και να φέρει κοντά τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά είμαστε πολύ ευγνώμονες στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τώρα από τους διαχειριστές της να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό το βλέπουμε στο παράδειγμα του Ζελένσκι. Είμαστε μάρτυρες ότι και ο κ. Ερντογάν είναι τέτοιας φύσεως.