Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κορυφαίος και μόνος πανευρωπαϊκός Οργανισμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εορτάζει μεθαύριο τα εβδομηκοστά του γενέθλια, χωρίς όμως να εμφανίζει σημάδια γήρανσης, κόπωσης ή παρέκκλιση από τις βασικές του αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σημερινή τους, κοινή δήλωση  ο γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Liliane Maury Pasquier, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών Timo Soini, υπογραμμίζουν ότι, με τις δραστηριότητες του ο Οργανισμός, καλύπτει 47 κράτη-μέλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει υπό την σκέπη του 830 εκατομμύρια ευρωπαίους, που μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Όπως δε τονίζουν, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενήργησε για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και των περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών και για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ελαβε μέτρα για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων και για το σταμάτημα της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, στον σύγχρονο κόσμο, οι προκλήσεις συνεχίζονται.

Μέσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται, η διαχείριση της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η μάστιγα της σύγχρονης δουλείας και η αυξανόμενη ανισότητα σε πολλές από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αμεση πρόκληση, για τις αξίες του Οργανισμού συνιστά η άνοδος του ακραίου εθνικισμού και λαϊκισμού που, όπως υπογραμμίζουν, υπονομεύει την διεθνή συνεργασία και την δημοκρατική ασφάλεια.

Kαι καταλήγουν λέγοντας ότι:

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε μετά από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους ως απάντηση σε τέτοιες προκλήσεις. Μαζί, τα θεσμικά όργανα του Οργανισμού μας και των 47 κρατών μελών μας θα είναι ισχυρά μαζί με τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους εταίρους μας – την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά άλλα.

Θα διαδραματίσουμε το ρόλο μας στην εξασφάλιση καλύτερου μέλλοντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης