Ιστορικής σημασίας επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Σιμόν Πέρες, την παραμονή του ταξιδιού του, στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ μίλησε στον απεσταλμένο του Kommersant FM και του είπε:

Για το Ιράν: «Ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει αντίθετος με την ανακήρυξη του Ιράν σε πυρηνική δύναμη. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Αν υποθέσουμε ότι το Ιράν είχε μια κυβέρνηση ανάλογη με εκείνη της Ελβετίας, τότε πιστεύω ότι και η στάση απέναντί του θα ήταν διαφορετική. Το Ιράν απειλεί άλλες χώρες ότι θα τις αφανίσει. Στον σημερινό κόσμο, τέτοιου είδους απειλές είναι αδιανόητες. Το Ιράν πρέπει να βοηθηθεί, ώστε να γίνει ελεύθερο.

Κατά πρώτο λόγο διά της οικονομικής και πολιτικής πίεσης. Αν λοιπόν οι χώρες παρουσιαστούν ενωμένες στο θέμα αυτό, τότε η πιθανότητα μη προσφυγής σε στρατιωτικά μέτρα θα είναι αρκετά υψηλή».

Για τη Συρία: «Θεωρώ ότι στη Συρία πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο δεν έχουμε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Η Συρία είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου. Ήρθε η ώρα να δοθεί μια αραβική απάντηση σε ένα αραβικό ζήτημα. Ο ΟΗΕ πρέπει να παραχωρήσει στον Σύνδεσμο των αραβικών κρατών τις εξουσίες, ώστε τα μέλη του να δημιουργήσουν μια μεταβατική συριακή κυβέρνηση που θα έχει διάρκεια ζωής ενός χρόνου.

Επίσης, πρέπει να συσταθούν ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα αποτελούνται από Άραβες στρατιώτες, μια δύναμη “κυανόκρανων”, επίσης με τη συνδρομή του ΟΗΕ. Κάτι ανάλογο, θα έχει την υποστήριξη όλων των χωρών. Η παρέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι μόνο αραβική.

Πιστεύω ότι στο συριακό πρόβλημα, η Ρωσία πρέπει να πάψει να καθορίζει τη στάση της από τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

Για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους: «Θα έλεγα ότι μόλις έχει γεννηθεί. Αν δεν είχαμε κάνει τα όσα κάναμε τότε, δεν θα υπήρχε ούτε Παλαιστινιακή εθνική διοίκηση, ούτε ειρήνη με την Ιορδανία, ούτε επανάσταση στην Αίγυπτο. Κάθε φορά που μας ρωτούν γιατί δεν έχουμε καταφέρει τίποτα, εγώ απαντώ: Απαιτείται χρόνος για αυτό. Αν η ρωσική ηγεσία πείσει τη “Χαμάς” να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τότε, γιατί να μην αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις;». 

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: kommersant.ru