Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες των κρατών της Λατινικής Αμερικής να ξεπεράσουν αυτήν που αποκάλεσε διπλωματία της εποχής του ψυχρού πολέμου, καθώς το ζήτημα της συμμετοχής της Κούβας στις επόμενες Συνόδους της Αμερικής φαινόταν να θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και το εάν θα εκδοθεί τελική κοινή ανακοίνωση.
Μιλώντας σε επιχειρηματίες σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου, ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους από τους ομολόγους του που έχουν ξεπερασμένες, όπως τις χαρακτήρισε, ιδέες περί “γιάνκικης αλαζονείας”.
Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι αυτές η αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες, συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι έχει σημασία να αντιμετωπιστεί ο νέος κόσμος με νέες ιδέες.
Τόσο η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ όσο και ο οικοδεσπότης της Συνόδου της Αμερικής, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, μιλώντας στην ίδια συνάντηση επιχειρηματιών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος στην οποία δεν συμμετέχει η Κούβα, ανεξαρτήτως του αν αλλάξει ή όχι το πολιτικό σύστημα στη νήσο.
Η Ουάσινγκτον επιμένει στον εξοστρακισμό της Κούβας από τις Συνόδους, συνδέοντας τη συμμετοχή της με την αλλαγή καθεστώτος στην Αβάνα.
Ο Ισημερινός απέχει από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία της Κούβας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δεν αναμενόταν να λάβει μέρος στις σημερινές εργασίες της Συνόδου για να μεταβεί στην Κούβα, όπου θα υποβληθεί σε νέο γύρο ραδιοθεραπείας, όπως είπε στους δημοσιογράφους στην Καρθαγένα ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Ο Τσάβες επέκρινε το γεγονός ότι η Κούβα δεν προσκλήθηκε, χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο άχρηστη.
Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δεν έφθασε στην Κολομβία έγκαιρα για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, αν και δεν είναι επίσημα γνωστό εάν θα απόσχει.
Οι χώρες-σύμμαχοι της Αβάνας έκαναν σαφές, διαμέσου της ALBA, ότι καταδικάζουν τον “αδικαιολόγητο” αποκλεισμό της Κούβας.
“Αποφασίσαμε να μην λάβουμε μέρος σε μελλοντικές Συνόδους της Αμερικής εάν δεν είναι παρούσα η Κούβα”, ανέφερε η ανακοίνωση της συμμαχίας, που δημιουργήθηκε το 2004 και στην οποία συμμετέχουν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, και τα νησιά της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και ‘Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.
Αναλυτές σημείωναν πως ο Ομπάμα, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για να επανεκλεγεί το Νοέμβριο, δεν μπορεί να φανεί συμφιλιωτικός προς την Κούβα, κάτι που θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος.
Όπως αναμενόταν, η πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών επίσης αποτελεί αιτία έντονων διαφωνιών.
Ο πρόεδρος Σάντος χαρακτήρισε τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου παρόμοιες με ένα “στατικό ποδήλατο”.
Πρόσθεσε οως δεν τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών προς το παρόν, αλλά θέλει να υπάρξει μια δέσμευση στη Σύνοδο για την εξέταση εναλλακτικών λύσεων στον λεγόμενο “πόλεμο” κατά των ναρκωτικών, ο οποίος διαρκεί δεκαετίες.
Ο Ομπάμα αντέτεινε ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα υποστήριζε ποτέ τη νομιμοποίηση ως πρόεδρος ή απλός πολίτης.
Προέβλεψε ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η αποποινικοποίηση δεν είναι λύση και εάν εφαρμοζόταν, το εμπόριο ναρκωτικών θα κυριαρχούσε σε πολλές χώρες, κάτι το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα προκαλούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα.