Στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας για τους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας, του τουρισμού και της γεωργίας κατέληξε η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι στη Συρία.
Συνολικά υπογράφηκαν 17 συμφωνίες, μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια των επαφών του Χαρίρι και τον Σύριο ομόλογό του, Μοχάμαντ Νάτζι Ότρι, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικές» από τους δύο πολιτικούς.

«Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες για τον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να πατάξουμε το λαθρεμπόριο και τις παράνομες πράξεις», δήλωσε ο Χαρίρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ‘Οτρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ζητήσαμε από τις κοινές επιτροπές για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας και για τους αγνοούμενους να συνεχίσουν τις εργασίες τους», πρόσθεσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

Ο Χαρίρι που πραγματοποιεί την τρίτη του επίσκεψη στη Συρία από το Δεκέμβριο, έγινε αργότερα δεκτός και από τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ ‘Ασαντ.

Ο γιός του δολοφονημένου πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι δήλωσε στον Τύπο ότι η σχέση του με τον ‘Ασαντ «βασίζεται στην ειλικρίνεια» και συνεχίζοντας ίπε ότι οι φιλικές του σχέσεις με τον Σύριο πρόεδρο «οικοδομήθηκαν» κατά τη διάρκεια των προσωπικών συναντήσεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δεκέμβριο του 2009 στο τέλος της πρώτης του επίσκεψης του στη Δαμασκό μετά τη δολοφονία του πατέρα του το Φεβρουάριο του 2005 στη Βηρυτό, ο Χαρίρι είχε ζητήσει την αποκατάσταση «ειλικρινών και προνομιακών» σχέσεων με τη Συρία.

«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση με τη Συρία που να βασίζεται σε θετικά έργα που έγιναν, όπως το άνοιγμα των πρεσβειών στη Δαμασκό και τη Βηρυτό και η ανταλλαγή πρεσβευτών», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενδεχόμενη έκδοση κατηγορητηρίου κατά του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, αρμόδιο για τη δίκη των δολοφόνων του Ραφίκ Χαρίρι, ο Σάαντ Χαρίρι ζήτησε από «όλο τον κόσμο να επιδείξει ηρεμία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να επιδείξουμε ηρεμία όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες προς όφελος του Λιβάνου», είπε.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων «SANA», οι Χαρίρι και ‘Οτρι δήλωσαν κατά τις επαφές τους, την προσήλωση των δύο χωρών στην ενίσχυση των σχέσεών τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλείας που υπογράφηκε το 1991.

Το πολιτικό στρατόπεδο του Χαρίρι, που υποστηρίζεται από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία αναδείχτηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο τον Ιούνιο του 2009, έναντι της σιιτικής Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από τη Συρία.

Ο Χαρίρι που εισήλθε στην πολιτική αρένα μετά τη δολοφονία του πατέρα του, δεν είχε πραγματοποιήσει επίσημες επαφές με τη Συρία έως και τα τέλη του 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης