Η αποδοχή από τη Ρωσία και τη Γεωργία, του σχεδίου που κόμισε ο Νικολά Σαρκοζί για την οριστική κατάπαυση του πυρός, αφήνει ανοιχτό το παραθυρο για την ειρήνη στον Καύκασο.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, οριστική κατάπαυση του πυρός, ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το σημείο κλειδί της συμφωνίας. Αυτό απαιτεί την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων στη “γραμμή προ της έναρξης των συγκρούσεων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τούτοις παρά τις έντονες διπλωματικές κινήσεις και την προφανή κατάπαυση του πυρός, η ρητορική και από τις δύο πλευρές παρέμεινε “φλογερή” αναγκάζοντας τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την οριστική ειρήνη

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

-Τερματισμός της χρήσης βίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Σταματούν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες

-Ελεύθερη πρόσβαση στη ανθρωπιστική βοήθεια

-Επιστροφή των στρατευμάτων της Γεωργίας στις μόνιμες θέσεις δράσης.

-Επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις πριν την έναρξη της σύγκρουσης

Το έκτο σημείο του αρχικού σχεδίου για τη διοργάνωση διεθνούς συζήτησης σχετικά με τό μελλοντικό status της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, διαγράφηκε από τη συμφωνία καθώς η Γεωργία το απέρριψε. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα σε ποια χώρα ανήκουν οι συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με δήλωση του Νικολά Σαρκοζί η συμφωνία θα εξεταστεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πριν υποβληθεί  στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που αφήνουν πίσω τους οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις με τουλάχιστον 5.000 νεκρούς. Σύμφωνα με την ‘Υπατη Αρμοστεία, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. 42.000 είναι οι πρόσφυγες από τη Νότια Οσετία, ενώ τις 56.000 φτάνουν όσοι έφυγαν από το Γκόρι.

Η Γεωργία κατέθεσε προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, Κάχα Λομάια.

Οι ελπίδες για έστω και προσωρινή ειρήνευση ενισχύθηκαν, μετά και την παρουσίαση από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχεδίου 6 σημείων για την επίλυση της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης που προβλέπει την επιστροφή των εμπολέμων στις θέσεις που κατείχαν πριν να ξεσπάσει η κρίση.

Επίσης, προβλέπεται η έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τους τρόπους διαρκούς ασφάλειας στις αποσχισθείσες Απχαζία και Νότια Οσετία.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος μετέβει στην Τιφλίδα, διαβεβαίωσε ότι έχει “λάβει την δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας, “ένα σημείο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης”.

Στη συνάντηση, που έγινε σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ο Ρώσος πρόεδρος, από κοινού με το Γάλλο ομόλογό του, ανακοίνωσε ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων και κάλεσε τη Γεωργία να το αποδεχθεί, τονίζοντας ότι επιθυμεί την επιστροφή των ειρηνευτικών δυνάμεων των δύο κρατών στο προηγούμενο καθεστώς.Παράλληλα ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την έναρξη ειρηνευτικών διαδικασιών σχετικά με το καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Γεωργία, Μάθιου Μπράιζα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ρωσίας για τον τερματισμό των επιχειρήσεων σαν εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, είχε τονίσει νωρίτερα πως “όλα εξαρτώνται από την Τιφλίδα”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Γεωργία αρνηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο η Μόσχα θα λάβει νέα μέτρα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ρωσίας πως τερματίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία και δήλωσε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επιτήρηση της εκεχειρίας.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, δήλωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την σύγκρουση στην αποσχισθείσα από την Γεωργία, Νότια Οσετία και πιθανώς να αρχίσει προκαταρκτική εξέταση.

Το ΝΑΤΟ ωστόσο καταδίκασε σήμερα, τη “δυσανάλογη” χρήση βίας από τον ρωσικό στρατό κατά την επίθεσή του εναντίον των γεωργιανών στρατευμάτων, ενώ η Τιφλίδα ανακοίνωσε πως ζήτησε «στρατιωτική βοήθεια» από τη Συμμαχία, κυρίως για την αποκατάσταση του συστήματος ραντάρ της, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο αμερικανικός παράγοντας

”Αγκάθι” στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον, που πλέον θυμίζουν περίοδο ”ψυχρού πολέμου”, αποτελεί η προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιδρά έντονα το Κρεμλίνο, κάτι που φάνηκε και κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. 

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επανέφερε σήμερα το θέμα, λέγοντας πως μέλη της Συμμαχίας πιστεύουν ότι η ηγεσία της θα πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με τη Ρωσία, μετά τη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

Ο Αμερικανικός Πρόεδρος σε δηλώσεις του, είπε ότι ρωσικές ενέργειες στην Απχαζία και την άλλη αποσπασθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, είναι «απαράδεκτες για τον 21ο αιώνα» και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη «δραματική και βάναυση κλιμάκωση» της καυκάσιας κρίσης .

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μία δέσμη μέτρων οικονομικής βοήθειας προς τη Γεωργία, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει τη σταθερότητά της έπειτα από τη σφοδρή ένοπλη σύρραξή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε από την Τιφλίδα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υπεύθυνος για ευρωπαϊκά κι ευρωασιατικά θέματα, Μάθιου Μπράιζα.

Αιματηρές συγκρούσεις

Πριν από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις εναντίον της πόλης Γκόρι. Στο σημείο βρίσκονταν τηλεοπτικά συνεργεία μεταξύ των οποίων και αυτό της ΕΡΤ. Από την επίθεση υπάρχουν νεκροί μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, καθώς ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ένας Γεωργιανός δημοσιογράφος και ο οδηγός του σκοτώθηκαν.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι πάντως είναι καλά στην υγεία τους. Αυτόπτες μάρτυρες  ανέφεραν ότι μια βόμβα έπληξε τοπικό νοσοκομείο με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη Γκόρι, τη γενέτειρα του Ιωσήφ Στάλιν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Νότια Οσετία σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο και είναι συνεχώς στόχος των ρωσικών αεροσκαφών.

Νωρίτερα και δεύτερο μέτωπο είχαν ανοίξει στον πόλεμο της Γεωργίας. Απχάζιοι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα οι οποίοι ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Σκοπός τους να εκδιώξουν τα γεωργιανά στρατεύματα από το στρατηγικής σημασίας διαφιλονικούμενο φαράγγι, Κοντόρι.

Οι αυτονομιστές της Απχαζίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ξεκίνησαν τη σφοδρή επίθεσή τους νωρίς το πρωί, ώρα Ελλάδας. Την είδηση μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της Απχαζίας.

Ο Σαακασβίλι

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ορκίστηκε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί ποτέ.

“Ο γεωργιανός λαός δεν θα απαρνηθεί ποτέ την ελευθερία και τη δημοκρατία, γιατί η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ οποιοδήποτε άρμα, απ’ οποιοδήποτε βομβαρδισμό, απ’ οποιοδήποτε εξοπλισμό”, ανέφερε.

Η Γεωργία έχει αποσύρει τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα της προς την Τιφλίδα  μετά από τέσσερις ημέρες αιματηρών μαχών στη Νότια Οσετία με τα ρωσικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές νότιους Οσέτιους.

Λίγο αργότερα, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλώντας μπροστά σε 70.000 Γεωργιανούς στην Τιφλίδα, ανέφερε ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και πως πιέζει την Ουκρανία και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Μεντβέντεφ: Τέλος στις επιχειρήσεις, ο στόχος επετεύχθη

Θάνατος, καταστροφή και χάος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης