Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αρχίζουν σήμερα συνομιλίες για μια τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και μια συμφωνία για τις επενδύσεις σε μια σύνοδο στο Πεκίνο.
Οι τρεις χώρες μαζί αντιστοιχούσαν στο 19,6% της παγκόσμιας οικονομίας και στο 18,5% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2010, σύμφωνα με την μελέτη εφαρμοσιμότητας στο πλαίσιο των σχεδίων για την εμπορική συμφωνία που είχε παραγγελθεί από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών πέρυσι.
“Συμφωνήσαμε να προτείνουμε οι τρεις χώρες μας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος της χρονιάς.
Αναμένουμε ότι οι τρεις ηγέτες θα συμφωνήσουν σε αυτό”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γιουκίο Εντάνο χθες βράδυ, μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο και το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο φιλοξενεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ σήμερα.
“Επιδιώκουμε οικονομική συνεργασία υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής μας”, δήλωσε ο Νόντα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.
“Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ιαπωνίας – Κίνας – Κορέας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της”.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Ιαπωνίας όσο και της Νότιας Κορέας.
Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της Κίνας κατά 2,9%, της Ιαπωνίας 0,5% και της Νότιας Κορέας κατά 3,1%, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χωρίς να εξηγήσει πώς προέκυψαν οι υπολογισμοί αυτοί.
“Η Κίνα είναι απλά μια τεράστια αγορά”, είπε ο Νόντα.
“Αυτό είναι όλο”. Τις τρεις χώρες πάντως χωρίζει η βαθιά πολιτική δυσπιστία, οι δασμοί και οι διαφορετικές επενδυτικές πολιτικές τους, κάτι που και το Νέα Κίνα παραδέχθηκε ότι θα καταστήσει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.
“Η ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμοσιμότητας το 2011 και η ολοκλήρωση σχεδόν της τριμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις άνοιξαν τον δρόμο για να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά αυτό σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα εμπρός στο μακρύ δρόμο της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε σε σχόλιό του το πρακτορείο σήμερα.
Χρειάζεται “εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη αυτή περιφέρεια”, πρόσθεσε, “όχι μόνο σε πολιτικά θέματα αλλά και στα οικονομικά”.
Το Πεκίνο και το Τόκιο βρίσκονται σε διένεξη εδώ και χρόνια για μια περιοχή στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, όπου βρίσκονται δυνητικά μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το Τόκιο και η Σεούλ απαιτούν επίσης από το Πεκίνο να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα, οι πιο πρόσφατες ενέργειες της οποίας έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις τόσο της Ιαπωνίας όσο και της Νότιας Κορέας.