Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λατινοαμερικανικών χωρών της Mercosur αποτελεί μια “χαμένη ευκαιρία” για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή, στον Γάλλο πρωθυπουργό, η οποία αποτιμά κυρίως την επίδραση της αποψίλωσης στην Αμαζονία λόγω μιας αύξησης της παραγωγής βοδινού κρέατος.

Η συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2019 μεταξύ της Ε.Ε. και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) “είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της προκειμένου να αποσπάσει ασφαλείς εγγυήσεις που να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, υγειονομικές και γενικότερα κοινωνικές προσδοκίες των συμπολιτών μας”, καταλήγει η Επιτροπή αξιολόγησης στην έκθεσή της των 184 σελίδων που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επιτροπή, υπό τον οικονομολόγο του περιβάλλοντος Στεφάν Αμπέκ, ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 να διενεργήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση για “τις ενδεχόμενες συνέπειες … στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης” της συμφωνίας αυτής, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια για να είναι έγκυρη οριστικά.

Ωστόσο δύο κοινοβούλια την απέρριψαν υπό την παρούσα μορφή της και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, για πρώτη φορά στις 21 Αυγούστου, εξέφρασε “σοβαρές αμφιβολίες” σχετικά μ΄αυτήν, ακολουθώντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία αν η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Οι πυρκαγιές αυξήθηκαν εκεί κατά 28% σε ένα χρόνο. Η επιτροπή Αμπέκ υπολόγισε ότι η αύξηση από 2 έως 3% της παραγωγής βοδινού κρέατος που θα προέκυπτε από ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών των δύο ηπείρων θα έπρεπε να οδηγήσει, συστρατεύοντας πρόσθετα βοσκοτόπια, σε μια “επιτάχυνση της ετήσιας αποψίλωσης της τάξης του 5%” κατά τα έξι χρόνια που ακολούθησαν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πολλαπλασιάζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτή η αποψίλωση καθιστά το περιβαλλοντικό κόστος της συμφωνίας πολύ υψηλό σε σχέση με τα οικονομικά της οφέλη, υπογραμμίζει η έκθεση.

Επίσης, η μελλοντική συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur περιορίζεται σε μια αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά δεν περιλαμβάνει “κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για το κλίμα”. Προβλέπεται μόνο ένα όργανο διαλόγου.

“Είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά πρόκειται εδώ ακόμη για μια χαμένη ευκαιρία που θέτει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, από τη μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ενώπιον των ευθυνών τους προς τις μελλοντικές γενιές”, σημειώνει η έκθεση.