Την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου συνολικού ύψους 53 εκατ. ευρώ για την αλβανική κυβέρνηση θα προτείνει η αποστολή στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αλβανία, Ναντίμ Ιλάχι.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το προσωπικό της αποστολής ήρθε σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Αλβανίας ικανοποιεί τις προσδοκίες.
«Πιστεύουμε ότι, το “πακέτο” της πολιτικής που εγκαινίασε η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2%, εξέλιξη που θα ‘πηγάζει’ από την αύξηση των εξαγωγών, της παραγωγής πετρελαίου και της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών» δήλωσε ο κ. Ιλάχι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας.
Τόνισε δε, ότι οι αλβανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες και τηρούν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημόσιου χρέους. «Ανεξάρτητα από τις δαπάνες στον ενεργειακό τομέα, για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα μειωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ιλάχι ανέφερε, επίσης, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε, ότι ο δανεισμός στην οικονομία αυξάνεται, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η αλβανική κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Ιλάχι σημείωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ χαιρετίζει τη στήριξη που η αλβανική κυβέρνηση προσφέρει για το «στρώμα» των πολιτών που έχουν ανάγκη. Ερωτηθείς εάν η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε κάποια επίπτωση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία, όμως, πρόσθεσε ότι, αυτή η εξέλιξη μείωσε τη πίεση στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τις «κακές» πιστώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Αρμπέν Αχμετάι επεσήμανε ότι, στη διάρκεια των συνομιλιών με το ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι η οικονομία πέρασε ένα χρόνο διόρθωσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί από 2% έως 2,2% και συμπλήρωσε την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος δε, στις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Αμχετάι τόνισε ότι το 2015 θα δούμε την αρχή μιας διαδικασίας διόρθωσης 22 χρόνων φτωχής διαχείρισής του.
Διαβάστε επίσης: Μειώνει το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αλβανίας
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 09:56