Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα εκφραστεί εντός της ημέρας για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης υποστήριξης της αστυνομίας στην Αϊτή, όπου η βία των συμμοριών έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.
Εδώ κι έναν χρόνο, ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητούν να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία, καθώς το σώμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη βία, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.
Όμως η διεθνής κοινότητα, ζεματισμένη από οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος και επιφυλακτική μπροστά στον κίνδυνο εγκλωβισμού σε φονική παγίδα, δυσκολεύτηκε να βρει τη χώρα που θα αναλάμβανε την ευθύνη να ηγηθεί της διεθνούς δύναμης, που δεν θα ενεργεί υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.
Στα τέλη του Ιουλίου, η Κένυα εντέλει ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της αποστολής και να αναπτύξει 1.000 αστυνομικούς στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.
Και οι ΗΠΑ, που εννοούν να προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη αλλά a priori να μην αναπτύξουν ούτε αστυνομικούς, ούτε στρατιωτικούς στο πεδίο, γνωστοποίησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν σε αυτή την «πολυεθνική αποστολή» με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας.
Η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες και η Αντίγκουα και Μπαρμπούδα έχουν κάνει γνωστό πως θα συμμετάσχουν.
Έπειτα από ζυμώσεις που διήρκεσαν εβδομάδες για την εντολή της αποστολής αυτής, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εκφραστούν το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) επί σχεδίου απόφασης προορισμένου να δώσει πράσινο φως. Καταρτίστηκε από την Ουάσινγκτον.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από δέκα ημέρες, ο Αϊτινός πρωθυπουργός έκανε έκκληση για ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «επειγόντως» για να βοηθήσει τους συμπολίτες του.
Σύμφωνα με έκθεση που υπογράφεται από τον κ. Γκουτέρες και δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, η πολυδιάστατη κρίση που βιώνει η Αϊτή έχει χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο.
Η βία των συμμοριών, οι οποίες έχουν σφίξει τον κλοιό κι έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στην πρωτεύουσα και πέραν αυτής, έγινε «ακόμη πιο κραυγαλέα και πιο βάρβαρη», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, αναφερόμενος στη χρήση βιασμών για να ενσταλαχτεί τρόμος, στην ανάπτυξη ελεύθερων σκοπευτών σε οροφές, σε ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί, καθώς και στην εμφάνιση την άνοιξη ομάδας πολιτών που αυτοδικούν.
Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιούνιο του 2023, καταγράφτηκαν στη χώρα κάπου 2.800 φόνοι, συμπεριλαμβανομένων 80 ανηλίκων, σύμφωνα με το κείμενο.
Τη βία τροφοδοτεί η εμπορία όπλων, που φθάνουν κυρίως από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα –χώρα που διαθέτει δικαίωμα βέτο στο ΣΑ– εκφράζει σκεπτικισμό τους τελευταίους μήνες ως προς την αποστολή διεθνούς δύναμης κι επιμένει ότι μεγαλύτερη ανάγκη είναι να ελεγχθεί η εμπορία όπλων, που μεγεθύνεται, ιδίως από τη Φλόριντα.
Γενικά, οι αποφάσεις του ΣΑ χρειάζεται να λάβουν τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από οποιοδήποτε από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία) για να εγκριθούν.