Τον κινέζο ομόλογό του υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για το Πεκίνο.

Αλλά μετά από περίπου έναν χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση αυτή κύρια θέματα που θα εξετασθούν αναμένεται να είναι οι κρίσεις στην Συρία και την Ουκρανία.

Αν και το βασικό αντικείμενο των αμερικανο-κινεζικών συνομιλιών κορυφής, αναμένεται να είναι ζητήματα ασφαλείας, το θέμα που απασχολεί και μάλλον ανησυχεί περισσότερο τους Αμερικανούς πολίτες είναι οι αμερικανο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 54 % των Αμερικανών έχουν αρνητική εικόνα για την Κίνα.

Το 60 % των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν «πολύ μεγάλο πρόβλημα» το ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Κίνα, καταργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Άκρως αρνητικά βλέπει το 67 % και τα αμερικανικά χρέη που βρίσκονται στα χέρια Κινέζων.

Η κινεζική στρατηγική

Σύμφωνα με το Economic Policy Institute το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έναντι της Κίνας μεταξύ 2001 και 2013 κόστισε στις ΗΠΑ περί τα 3,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα 2/3 των θέσεων αυτών «χάθηκαν» στην αμερικανική παραγωγή. Κατά το ίδιο διάστημα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα εκτινάχθηκε από τα 75 στα 290 δις ευρώ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί εδώ και χρόνια το Πεκίνο για τεχνητή υποτίμηση του γουάν που καθιστά τα κινεζικά προϊόντα πιο φθηνά και ανταγωνιστικά, σε βάρος των αμερικανικών.

«Ελπίζουμε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Σι να βελτιώσει τις πολιτικές, πολιτισμικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», λέει ο Λου Χονγκτσιάνγκ, επικεφαλής της Jumore, ενός εκ των μεγαλύτερων διαδικτυακών εμπόρων πρώτων υλών. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για επιχειρήσεις σαν και τη δική μας, προκειμένου να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ».

Κινεζικές εξαγορές

Στην παρούσα φάση πάντως η Κίνα συμβάλει στη δημιουργία έστω και περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, όπως έδειξε έρευνα που έκανε η επιτροπή αμερικανο-κινεζικών σχέσεων σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρία Rhodium Group.

Μεταξύ 2000 και 2014 οι κινεζικές επιχειρήσεις επένδυσαν άμεσα συνολικά 46 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος επενδύθηκε την τελευταία 5ετία και δαπανήθηκε ως επί το πλείστον στην εξαγορά αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι κινεζικών συμφερόντων επιχειρήσεων απασχολούν 80.000 αμερικανούς εργαζόμενους. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 15.000.

Συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαεάκ Ομπάμα , στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmirty Peskov και μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η συνάντηση της 28ης Σεπτεμβρίου υπήρξε κατόπιν «από κοινού διπλωματικής διαβούλευσης».

Η συνάντηση αυτή σημαίνει μιας μορφής αναθέρμανσης των αμερικανο-σοβιετικών σχέσεων, που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με αιτία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τον εμφύλιο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες έχουν να συναντηθούν από το Νοέμβριο του 2014. «Τότε είχαν ανταλλάξει μερικές λέξεις μόνο, στην διάρκεια της διάσκεψης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, όπως είπε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως στη συνάντηση των δύο προέδρων θα εξετασθούν οι κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία και η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Το πρόβλημα της Συρίας εντείνεται καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στην Ευρώπη, από την άφιξη χιλιάδων προσφύγων από τις περιοχές που μαίνεται ο εμφύλιος.

Η είδηση της συνάντησης επιβεβαιώθηκε και από τον Λευκό Οίκο με την προσθήκη ότι ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στις κρίσεις στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν τηλεφωνικής επικοινωνία για να εξετάσουν την εμφύλια διαμάχη στην Συρία.

Πηγές: AP, Reuters, dpa
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης