Πώς και πώς περιμένει ο Silvio Berlusconi τη Σύνοδο της G8 που θα γίνει στη σεισμόπληκτη L’Aquila, για να αποκαταστήσει το κύρος του ύστερα από τη σωρεία σκανδάλων γύρω από την προσωπική του ζωή, που απασχόλησαν έντονα τα ιταλικά και διεθνή Μέσα.
«Ο Cavaliere ενδέχεται να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία του χάρη στη G8. Ο άνθρωπος αυτός μας έχει συνηθίσει σε ανήκουστες εκπλήξεις. Εάν καταφέρει να αποφύγει τις γκάφες, θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει πολλούς βαθμούς», είπε χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Κατόπιν εμφανίσθηκαν οι φωτογραφίες από την έπαυλή του στη Σαρδηνία, όπου παρελαύνουν πολλές γυναίκες γυμνές, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Mirek Topolanek, με όλα τα «προσόντα» του στη φόρα.
Ακολούθησαν οι καταγγελίες για μεταφορά των καλεσμένων στις βίλες του με αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και για τις γυναίκες – συνοδούς που λέγεται ότι επισκέπτονταν τον Berlusconi στις «αμαρτωλές» επαύλεις.
«Στο προσωπικό επίπεδο, η κατάσταση τούτη είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει την τελευταία 15ετία, όμως σε πολιτικό επίπεδο έχει γνωρίσει ακόμη δεινότερες στιγμές. Κατά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, το κόμμα του PDL δεν γνώρισε βεβαίως τη σαρωτική επιτυχία που ο ίδιος πρόβλεπε, επιβεβαίωσε εντούτοις τη θέση του ως πρώτης πολιτικής δύναμης στη χώρα», προσθέτει ο πολιτικός αναλυτής.
Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα του Berlusconi έχει υποχωρήσει μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 51 στο 49%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Corriere Della Sera. Μάλιστα, το 3% των ερωτηθέντων φέρεται να δηλώνει πως ζηλεύει τον «Cavaliere».
Σύμφωνα δε με ένα άλλο γκάλοπ, της εταιρείας Ipsos, το 36% των Ιταλών θεωρεί πως ο πρωθυπουργός έχει πέσει θύμα «πλεκτάνης», όσον αφορά στις συνοδούς πολυτελείας, ενώ μόνον το 26% πιστεύει αυτές τις κατηγορίες.
Πάντως, ο πρόεδρος Giorgio Napolitano -πρώην κομμουνιστής, αλλά ομόφωνα αποδεκτός και σεβαστός από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας- ζήτησε να υπάρξει μία «ανακωχή» στις πολεμικές πριν τη «σημαντική και ευαίσθητη αυτή διεθνή συνάντηση» της G8.