Το ELT (European Extremely Large Telescope) θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον πλανήτη, όταν τεθεί σε λειτουργία το 2024 (βάσει προγράμματος). Ο θεμέλιος λίθος της φιλόδοξης επιστημονικής εγκατάστασης μπήκε την Παρασκευή στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Το έργο αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory-ESO) και το κόστος κατασκευής ξεπερνά το 1 δις ευρώ. 

Το ELT, που θα «σηκωθεί» στην κορυφή του όρους Αρμαζόνες, στο βόρειο τμήμα της χώρας και σε υψόμετρο 3.046 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο «μάτι» που έχει ποτέ στραφεί στους ουρανούς και αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αστρονομία και την κατανόηση του σύμπαντος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αστρονομική… πρωτεύουσα

Παρούσα στη σχετική τελετή ήταν και η πρόεδρος Μιτσέλ Μπατσελέ. Η Χιλή στηρίζει ποικιλοτρόπως το συγκεκριμένο έργο, δωρίζοντας μεταξύ άλλων την έκταση όπου θα χτιστεί το τηλεσκόπιο, καθώς φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να μετατραπεί σε αστρονομική «πρωτεύουσα» του κόσμου.

Η έρημος Ατακάμα θεωρείται ιδανικό μέρος για αστρονομικές παρατηρήσεις λόγω του «πεντακάθαρου» ουρανού.

Εξωπλανήτες

Το ELT θα είναι το μεγαλύτερο οπτικό και υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, περίπου 5πλάσιο από τα μεγαλύτερα σημερινά τηλεσκόπια, έχοντας διάμετρο κατόπτρου περίπου 39 μ. Το τεράστιο κάτοπτρο θα στεγάζεται σ’ ένα ακόμη πιο γιγάντιο θόλο, διαμέτρου 85 μ. και μάζας 5.000 τόνων, με έκταση όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων, το νέο τηλεσκόπιο θα μπορεί να παρατηρήσει εξωπλανήτες γύρω από άστρα, πιθανώς ακόμη και τις ατμόσφαιρες γύρω από ορισμένους από αυτούς τους πλανήτες, κάτι που θα δώσει πολύτιμες ενδείξεις για την πιθανότητα να είναι φιλόξενοι για ζωή. Ακόμη, θα ρίξει περισσότερο φως σε μυστήρια, όπως η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η αρχέγονη φάση δημιουργίας του σύμπαντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ