Εξοργιστικά απάνθρωπο το πόρισμα μυστικής έρευνας που διεξήγαγε η αραβική έκδοση του BBC, καταγγέλλοντας πως  Google, Instagram και Apple διαθέτουν εφαρμογές που ωθούν  στην  παράνομη διαδικτυακή αγοραπωλησία σκλάβων στις χώρες του Κόλπου.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί πέφτουν θύματα trafficking στο Διαδίκτυο, για λίγα χρήματα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που οι αγοραπωλησίες αφορούσαν και σε μικρά παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναρτήσεις και η όλη διαπραγμάτευση έγινε μέσω ειδικών hashtags ενώ όλες οι συναλλαγές  γίνονταν μέσω messenger.

Αντίστοιχες περιπτώσεις trafficking έχουν γίνει με παρεμφερείς εφαρμογές στο Playstore της Google και το AppStore της Apple.

Όπως δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς οι εμπλεκόμενες  εταιρίες οφείλουν  να λογοδοτήσουν .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την οργή και το σάλο που προκλήθηκε το Facebook δήλωσε πως έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Για τη δημιουργία του εν λόγω ρεπορτάζ δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic μετέβησαν στο Κουβέιτ, όπου συστήθηκαν ως νιόπαντρο ζευγάρι το οποίο αναζητά οικιακή βοηθό.

Οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών και επισκέφθηκαν μερικές δεκάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να τους πουλήσουν τη δική τους οικιακή βοηθό, μέσω της «δημοφιλούς» εφαρμογής 4Sale, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να κάνει την επιλογή του με βάση τη φυλή, την τιμή κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν όλοι τους παραδέχτηκαν την παράνομη κράτηση των διαβατηρίων των γυναικών, τον εγκλεισμό τους στο σπίτι υπό άθλιες συνθήκες  χωρίς κανένα ρεπό και τη μηδενική πρόσβασή τους σε τηλέφωνο.

«Μια πραγματική κόλαση»

Οι «ιδιοκτήτες» γυναικών κάνουν τη ζωή των οικιακών βοηθών πραγματική κόλαση. Μάλιστα μια από τις οικιακές βοηθούς δήλωσε πως κοιμόταν σε στάβλο με τις αγελάδες, ενώ μια άλλη λέει πως στα σπίτια του Κουβέιτ «δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε ύπνος, ούτε τίποτα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Κουβέιτ και των τεχνολογικών κολοσσών

Μετά τις αποκαλύψεις, το Κουβέιτ δήλωσε πως έχει «ανοιχτό πόλεμο» με τέτοιες «συμπεριφορές» και σημείωσε πως οι εν λόγω εφαρμογές ελέγχονται αυστηρά, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα αξιόλογο μέτρο σε βάρος τους, όπως επίσης δεν έχει υπάρξει καμία νομική εξέλιξη στην υπόθεση της Fatou.

Από την πλευρά των εφαρμογών, η 4Sale αφαίρεσε το πεδίο «οικιακές βοηθοί». Το Facebook απαγόρευσε το αραβικό hashtag «خادمات للتنازل#», που σημαίνει «υπηρέτριες προς πώληση», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Η Google δήλωσε «βαθιά προβληματισμένη» από τις εξελίξεις και διευκρίνισε ότι ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες από το BBC, ώστε να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα.

Τέλος, η Apple ανέφερε ότι «απαγόρευσε αυστηρά» την προώθηση εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο AppStore.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης