Το μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν προς τις δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ κράτησε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά. Οι Ιρανοί εξαπέλυσαν 22 βλήματα (πυραύλους), 17 εκ των οποίων έπληξαν την αμερικανική βάση Άιν αλ Άσαντ, ενώ πέντε πύραυλοι έπληξαν την αμερικανική βάση στο Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ). Δύο πύραυλοι δεν εξερράγησαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, και στις δύο επιθέσεις δεν αναφέρονται θύματα μεταξύ Ιρακινών πολιτών ή στρατιωτικών που εργάζονται στις βάσεις αυτές. Η τηλεόραση της Τεχεράνης ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης πως από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200. Κατά τον βρετανικό «Guardian», ο απολογισμός αυτός στον οποίο προβαίνει η τηλεόραση της Τεχεράνης απέχει πολύ από την πραγματικότητα και προφανώς «βολεύει» τις ιρανικές Αρχές, οι οποίες έτσι μπορούν να επιχειρηματολογήσουν περί «εκδικητικού» χτυπήματος κατά αμερικανικών στόχων, μετά την εκτέλεση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η συμπεριφορά των Αμερικανών, οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει μετά τις δύο πυραυλικές επιθέσεις πως «όλα πάνε καλά μέχρι αυτήν τη στιγμή». Η Τεχεράνη επίσημα ανακοίνωσε πως αν οι Αμερικανοί απαντήσουν με νέα χτυπήματα, τότε θα υπάρξει και νέα ιρανική αντίδραση. Με λίγα λόγια, και το Ιράν κρατά χαμηλούς τόνους αναμένοντας τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Και οι δύο πλευρές φαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στο Λονδίνο και στην Ουάσινγκτον, πως δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση της εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον όσον αφορά στο ζήτημα της εκτέλεσης του Σουλεϊμανί. 

Η ανεξήγητη αεροπορική τραγωδία

Σαν να μην έφταναν όλα όσα συνέβαιναν τα τελευταία 24ωρα, σημειώθηκε και η αεροπορική τραγωδία με το ουκρανικό Boeing, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης σε εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η ιρανική επίθεση κατά των αμερικανικών βάσεων. Το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του. Επέβαιναν σε αυτό 180 άτομα και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την πτώση του αεροσκάφους με την πυραυλική επίθεση. Άλλωστε, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα πορίσματα.

Η επόμενη μέρα

Όπως ήταν φυσικό, την τελική ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις κατά των δύο αμερικανικών στόχων στο Ιράκ ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ηγετικό στέλεχος των οποίων ήταν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί. Μετά την πάνδημη κηδεία του στρατηγού και τα φαινόμενα άκρατου φανατισμού που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των ειδικών αποχαιρετιστήριων τελετών που οργανώθηκαν τόσο στο Ιράκ όσο και στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης για ευνόητους λόγους και για ένα ορατό χρονικό διάστημα θα έχουν το πάνω χέρι, όσον αφορά στην ιδεολογική και πολιτική διαχείριση της εκτέλεσης του υποστρατήγου Σουλεϊμανί.

Πρέπει, δηλαδή, να ικανοποιηθούν οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του ιρανικού καθεστώτος, ιδιαίτερα δε εκείνοι οι πυρήνες εξουσίας οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ανώτατη ηγεσία του ιερατείου, με το οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις ο εκτελεστής στρατηγός. Παρ’ όλα αυτά και εάν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή τις αναλύσεις μεγάλων και έγκυρων μέσων ενημέρωσης, φαίνεται πως η πολιτική εξουσία στην Τεχεράνη επέλεξε έναν τρόπο αντίδρασης που προσφέρει δυνατότητες διαφυγής από το αδιέξοδο της κρίσης και αποφυγής περαιτέρω εμπλοκής και, άρα, πολεμικής περιπέτειας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. 

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν ανάλογη διάθεση. Στα επόμενα 24ωρα θα κριθεί αν θα επικρατήσει η σύνεση κι όχι ο φανατισμός. Την εκτόνωση της κατάστασης, άλλωστε, επιδιώκουν όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ καθώς και οι συμμαχικές πρωτεύουσες στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία), εκτός Ισραήλ. 

Το χρονικό της επίθεσης 

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (βόρειο Ιράκ) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, στην Άιν αλ Άσαντ.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής και σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί στρατιώτες στη βάση Άιν Αλ Άσαντ, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση. Με βάση την ίδια πηγή, τραυματίστηκαν περίπου 200 άτομα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή, αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR ανέφερε ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ και ακόμη μίας στην Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε μέσω Twitter ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολουθούν την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή έπειτα από εντολή του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για τη δολοφονία του.

Φρουροί της Επανάστασης: Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Aμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ» μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Τραμπ: Μέχρι τώρα όλα πάνε καλά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως, διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, «μέχρι τώρα όλα πάνε καλά!».

Πεντάγωνο: Περισσότεροι από 12 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον δύο βάσεων στο Ιράκ

Είναι «σαφές» ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας «τουλάχιστον 12 βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (βόρειο Ιράκ).

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε η ίδια μέσω Twitter.