Ο Λευκός Οίκος θέτει προαπαιτούμενα, η Σάρα Σάντερς δεν λέει ποια είναι αυτά και ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάρει για «καλή συμφωνία», αν γίνει…
Παρά την αρχική αισιοδοξία με την αναγγελθείσα ως επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, η κατάσταση μόνη ξεκάθαρη δεν είναι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τουιτάρισε πως η συμφωνία θα είναι «πολύ καλή» και πως «ο χώρος και ο χρόνος του ραντεβού θα καθοριστούν στο μέλλον».
Όμως λίγη ώρα πριν, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως το τετ α τετ θα γίνει μόνο εφ’ όσον η Πιονγκγιάνγκ κάνει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία η εκπρόσωπος της προεδρίας Σάρα Σάντερς δεν διευκρίνισε ποια θα είναι.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές προβλέπουν πως η αποπυρηνικοποίηση θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
«Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια στις πυρηνικές και πυραυλικές της δυνατότητες. Επομένως, το σημείο αφετηρίας είναι διαφορετικό. Δεν μπορούμε απλά να ξεσκονίσουμε τις συμφωνίες του 2005 και του 2007, χρειάζεται να ξεκινήσουμε εκ του μηδενός. Κι αυτό σημαίνει να ξαναδούμε τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε και πώς θα το πετύχουμε. Δεν μπορούμε να πάμε στην αποπυρηνικοποίηση εν μία νυκτί. Θα προηγηθεί μια μακρά τεχνική, πολιτική και διπλωματική διαδικασία», επισημαίνει ο Τόμπι Ντάλντον, συνδιευθυντής του προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι.
Οι δύο ηγέτες πέρασαν από το κρεσέντο των απειλών στο χαμήλωμα των τόνων με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ, όταν Νότια και Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν να κάνουν βήματα επαναπροσέγγισης.
Η εξέλιξη χαιρετίστηκε και από το Πεκίνο, με την China Daily να γράφει μάλιστα στο σαββατιάτικο φύλλο ότι ήταν ο Κινέζος πρέδρος Ζι Ζινπίνγκ που μεσολάβησε, προκειμένου οι πάγοι μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν να λιώνουν.
Πηγή: euronews.com