Στην αρχή είχαμε τη σκληρή ρητορική του προέδρου Τραμπ εναντίον του Πεκίνου, με δηλώσεις όπως «η Κίνα βιάζει την αμερικανική οικονομία». Συμπεριλαμβανόμενης της απειλής να επιβάλει δασμούς 45% στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.
Πόσα άραγε από τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν στην επικείμενη συνάντηση στις 6 και 7 Απριλίου, όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα τον επισκεφθεί στο Παλμ Σπρινγκς της Φλόριντα;
Το παράδοξο είναι πως παρ’ όλο που όλος ο κόσμος γνωρίζει για την συνάντηση των δύο ηγετών, ουδέν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Το σύνηθες είναι η ανακοίνωση για παρόμοιες συναντήσεις κορυφής να γίνεται πριν μερικές εβδομάδες.
«Είναι εξαιρετικά παράξενο ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της συνάντησης κορυφής, ακόμη και μετά την επίσκεψη του (υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τίλερσον στην Κίνα, που έγινε ακριβώς για να προετοιμάσει την επίσκεψη Σι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Pang Zhongying καθηγητής στο πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο στην «South China Morning Post».
Είναι φανερό, πως λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση, υπάρχουν πολλά ακανθώδη διμερή ζητήματα δυσεπίλυτα.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές είναι φανερό πως οι διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών, προσπαθούν να διαπραγματευθούν έστω και την ύστατη στιγμή ορισμένες λεπτομέρειες.
Ορισμένοι αναλυτές διακρίνουν συγκεκριμένο επίπεδο έντασης στο παρασκήνιο που γίνεται προσπάθεια να μην διαρρεύσει από τα ΜΜΕ στον κόσμο. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η συνάντηση αν κάποιο από τα δύο μέρη αισθανθεί να απειλείται.
Στα «φλέγοντα ζητήματα» που απειλούν την συνάντηση, είναι η πολυμερής κρίση για τη ναυσιπλοΐα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και το «πρόβλημα» με τη Βόρεια Κορέα.
Την ένταση φαίνεται πως έχει φουντώσει η δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «είναι απόλυτα έτοιμες και ικανές να αντιμετωπίσουν την βορειο-κορεατική απειλή με ή και χωρίς τη βοήθεια της Κίνας».
«Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροής τη Β. Κορέα. Και η Κίνα θα πρέπει να μας βοηθήσει κάτι που θα είναι πολύ καλό και για την ίδια. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση σε κανένα δεν θα αποβεί σε καλό», δήλωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ ήδη έχουν καταρτίσει κατάλογο με προοπτικές –οικονομικές και στρατιωτικές- που θα έχει ο Τραμπ στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Βόρειας Κορέας.
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης