Γιατρός στη Σιέρα Λεόνε ο οποίος είχε προσβληθεί από Έμπολα απεβίωσε τη Δευτέρα, αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των γιατρών που συγκαταλέγονται στα θύματα του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στη χώρα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της οποίας πληρώνει βαρύ τίμημα.

Ο δρ. Γκόντφρι Τζορτζ, γιατρός προϊστάμενος τμήματος στο κρατικό νοσοκομεία στην Κάμπια, στο βόρειο τμήμα της χώρας της δυτικής Αφρικής, απεβίωσε δύο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί, όπως δήλωσε ο αρχίατρος της Σιέρα Λεόνε, Μπρίμα Κάργκμπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οδήγησε από την Κάμπια την περασμένη Παρασκευή, όταν άρχισε να νοιώθει άρρωστος, και εισήχθη μόνος του στο κινεζικό νοσοκομείο στο Τζούι, έξω από τη Φριτάουν», διευκρίνισε ο Κάργκμπο. Πρόσθεσε ότι ο Τζορτζ δεν περιέθαλπε κρούσματα του Έμπολα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν μολύνθηκε από ασθενή που είδε για άλλη αιτία.

Η Σιέρα Λεόνε είναι η μια από τις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία. Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.951 ανθρώπους από τους συνολικά 13.567 που έχει προσβάλει σε οκτώ χώρες.
Συνολικά περίπου 120 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας – ιατροί, νοσοκόμοι και νοσοκόμες, άλλο προσωπικό- έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Περίπου οι 100 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.
Με το εθνικό της σύστημα υγείας να βρίσκεται ακόμη σε κακή κατάσταση μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1991-2002, η Σιέρα Λεόνε είχε μόλις λίγους περισσότερους από 100 γιατρούς επί συνόλου πληθυσμού 6 εκατομμυρίων πριν χτυπήσει η επιδημία.
Πολλές κλινικές σε αγροτικές περιοχές στερούνταν ακόμα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό, υλικό και αναλώσιμα, όπως γάντια, γεγονός που εξέθεσε το προσωπικό στον κίνδυνο μόλυνσης από τον Έμπολα, η αρχική συμπτωματολογία του οποίου μοιάζει επίσης με αυτές της χολέρας και της ελονοσίας, δύο ασθενειών που είναι κοινές στην περιοχή.
Η διεθνής βοήθεια σταδιακά έχει αρχίσει να φθάνει στη χώρα. Την Τετάρτη, η Μ. Βρετανία θα εγκαινιάσει κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα στο Κέρι Τάουν, λίγο έξω από τη Φριτάουν, δυναμικότητας 100 κλινών. Την κλινική ανήγειρε το Μηχανικό σώμα του βρετανικού στρατού και θα την λειτουργεί η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης