Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) θα ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά της σερβικής κυβέρνησης από την ερχόμενη άνοιξη, διεμήνυσε ο πρόεδρος του κόμματος, κατηγορούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Βόισλαβ Σέσελι, σε συγκέντρωση του SRS στο Σατσάκ.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολύ ακόμη» υπογράμμισε ο Βόισλαβ Σέσελι, σημειώνοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του αναμένουν εκλογές ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχουν περάσει την “ημερομηνία λήξης” τους κατά πολύ, τόνισε ο κατηγορούμενος από το ICTY, αποδίδοντας την εκτίμησή του αυτή στις δηλώσεις δυτικών διπλωματών και τα όσα γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας βρίσκονται υπό πίεση για το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο Βόισλαβ Σέσελι επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πρότεινε συνεργασία στα «πατριωτικά κόμματα» και μετεκλογικές συνεργασίες με όλους όσοι «είναι αντίθετοι με την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπογράμμισε δε, ότι «το μέλλον της Σερβίας είναι οι στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο Βόισλαβ Σέσελι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από το Δικαστήριο της Χάγης, τον περασμένο Οκτώβριο, για λόγους υγείας. Ο ίδιος είπε στη συγκέντρωση στο Σατσάκ πως δεν πρόκειται να επιστρέψει οικειοθελώς στη φυλακή, εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης στην εναντίον του δίκη.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι, ο αρχηγός του SRS είχε προβεί σε μια σειρά δηλώσεων, που είχαν προκαλέσει «ενόχληση» σε πολλές πλευρές. Μεταξύ αυτών των δηλώσεων ήταν και ότι δεν έχει απορρίψει τα σχέδια για μια «Μεγάλη Σερβία», γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση ψηφισμάτων τόσο από το κροατικό κοινοβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούν από τη σερβική κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις από τη ρητορική του Σέσελι.

Υπενθυμίζεται ότι το SRS συγκέντρωσε ποσοστό 2,1% στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, χωρίς να καταφέρει να περάσει το όριο που απαιτείται για εκπροσώπηση στη Βουλή.