Οι δικαστικές διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή της Κροατίας κατά της Σερβίας για γενοκτονία και την αντιπροσφυγή της Σερβίας αφορούν επίλυση προβλημάτων του παρελθόντος και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ασχοληθούν με το παρόν και το μέλλον υπογράμμισαν ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς ύστερα από συνομιλίες στο Βελιγράδι.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι η Κροατία και η Σερβία θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε το δικαστήριο να επιλύσει τις σχέσεις του παρελθόντος και οι αρχές των δύο χωρών να ασχοληθούν με το παρόν και το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να μην δηλητηριάζουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, επειδή με διαφορετικούς τρόπους βλέπουμε τα γεγονότα του παρελθόντος. Η Κροατία με έναν τρόπο και η Σερβία με εντελώς διαφορετικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας.

Η σερβική πλευρά παρουσίασε τη θέση της και θεωρεί ότι είναι σημαντικότερο τι θα γίνει στο μέλλον, είπε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε:

«Εννοείται ότι ο καθένας από την πλευρά του θα αγωνιστεί για να αποδειχθεί ότι οι θέσεις που παρουσιάζει στην προσφυγή και στην αντιπροσφυγή είναι αληθινές. Αν θα είναι παραγωγικό ή όχι, φοβάμαι ότι κανένας δεν θα είναι πανευτυχής γι αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι η συζήτηση με την κ. Πούσιτς για τα υπόλοιπα θέματα θα επιφέρει ευημερία και πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών και των πολιτών τους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας τόνισε ότι στη Χάγη επιλύονται ζητήματα του παρελθόντος και ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Κροατίας και της Σερβίας θα κάνουν τα πάντα, ώστε αυτό να μην έχει επεκτάσεις στη σημερινή πολιτική και στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Οτιδήποτε κι αν συμβεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, με αφορμή την προσφυγή και την αντιπροσφυγή της Σερβίας και της Κροατίας, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αφορά επίλυση ζητημάτων του παρελθόντος» ανέφερε η κ. Πούσιτς.

«Υπήρξαν επιθυμίες και προσπάθειες το ζήτημα να επιλυθεί με διαφορετικό τρόπο- δυστυχώς δεν πέτυχαν. Οι συνθήκες που ήταν αναγκαίες γι’ αυτό δεν εκπληρώθηκαν, κυρίως οι όροι που αφορούν την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων» διευκρίνισε η κ. Πούσιτς.

Η παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, δεν θα είναι ευχάριστη, αλλά είναι στο χέρι των εκπροσώπων των αρχών στο Βελιγράδι και στο Ζάγκρεμπ να μην επιτρέψουν να επηρεάσει η ατμόσφαιρα αυτή τις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε η κ. Πούσιτς.

«Η οριστική απόφαση δεν θα βάλει τελεία στην ιστορία για τα αίτια του πολέμου και τις ευθύνες για τα πολεμικά γεγονότα» σημείωσε η κ. Πούσιτς, τονίζοντας ότι αυτά είναι θέματα για τους ιστορικούς και όχι για τους πολιτικούς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της συζήτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή της Κροατίας και την αντιπροσφυγή της Σερβίας για γενοκτονία και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό της, Ίβαν Μρκιτς.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς ενόψει των επαφών της κ. Πούσιτς στο Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι βασικά θέματα των συνομιλιών θα είναι η σταθερότητα, η οικονομία και τα εκκρεμή ζητήματα, όπως οι αμοιβαίες προσφυγές για γενοκτονία.

Ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς εκτίμησε ότι η άφιξη της κ. Πούσιτς στο Βελιγράδι αποτελεί την τελευταία προσπάθεια, η διαμάχη να επιλυθεί εκτός δικαστηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης