Τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενα για την όλο και πιο αυταρχική, όπως καταγγέλλουν, διακυβέρνηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματός του (SNS).
Αντιπολιτευόμενα κόμματα και οι υποστηρικτές τους κατηγορούν τον Βούτσιτς και το SNS ότι περιορίζουν τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και πραγματοποιούν επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους στη Σερβία, μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βούτσιτς και το SNS αρνούνται τις κατηγορίες.
Η κίνηση για μποϊκοτάζ των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου γίνεται την ώρα που, από τις αρχές Δεκεμβρίου και κάθε εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και σε αρκετές ακόμα πόλεις. Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση ζητούν επίσης την παραίτηση του Βούτσιτς και πρόωρες εκλογές.
Σε δήλωσή τους, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αναφέρουν πως οι βουλευτές τους θα μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, όμως θα παραμείνουν μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου, όπου θα συνεχίσουν να δίνουν συνεντεύξεις και να ενημερώνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Μποϊκοτάρουμε το κοινοβούλιο όχι επειδή … (ο κυβερνητικός συνασπισμός) δεν μας σέβεται, αλλά επειδή έχουμε υποχρέωση προς τις χιλιάδες που διαμαρτύρονται … να ζητήσουμε ένα ομαλό σύστημα και μια ομαλή Σερβία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σάντα Ράσκοβιτς Ίβιτς, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας.
Το κόμμα της Ίβιτς ανήκει στη Συμμαχία για τη Σερβία, έναν σχηματισμό πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Βούτσιτς, ένας εθνικιστής στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990 ο οποίος έγινε υποστηρικτής των στενότερων σχέσεων με τη Δύση, έχει δηλώσει πως δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών.
Την περασμένη εβδομάδα άρχισε να περιοδεύει στη χώρα για να συνασπίσει τους υποστηρικτές του. Δεν έχει κάνει γνωστό αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη.
Η απόφαση της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ δεν θα σταματήσει τη δουλειά του κοινοβουλίου, όπου το SNS και το σύμμαχό του Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέχουν 160 από τις 250 έδρες, μια άνετη πλειοψηφία, όμως μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία του κυβερνώντος συνασπισμού.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Βούτσιτς και το SNS έχουν την υποστήριξη περίπου του 50% των ψηφοφόρων, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μαζί γύρω στο 15%.