Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς , το πρωί της Τετάρτης (1/11) “διέλυσε” το κοινοβούλιο και όρισε επίσημα βουλευτικές εκλογές για τις 17 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές σε ορισμένους δήμους, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου.

«Ζούμε σε μια εποχή στην οποία είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για ζωτικά … συμφέροντα της Σερβίας, στην οποία θα βρεθούμε υπό πολλές πιέσεις, τόσο λόγω της θέσης μας για το Κόσοβο όσο και λόγω για άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος μετά την υπογραφή του διατάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο Μπόγιαν Έλεκ , αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας του Βελιγραδίου, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και ΕΕ «παραμένουν αμφίθυμες», αλλά αναμένει μια «προσέγγιση» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

« Το ταξίδι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην περιοχή έχει επίσημο στόχο την προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια, λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις υποψήφιες χώρες», είπε.

Όμως, συνέχισε ο Έλεκ, «Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε μερικά εμπόδια, με τον πιο προφανή διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Von der Leyen ασχολήθηκε με αυτό το θέμα κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα, όταν επανέλαβε τη θέση των ηγετών της ΕΕ που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Σερβία πρέπει να εργαστεί για την «de-facto αναγνώριση» του Κόσοβο, ενθαρρύνοντας παράλληλα την Πρίστινα να προχωρήσει στη σύσταση της Ένωσης των Σερβικοί Δήμοι. Η επίσκεψη της κας Φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι ήταν πιο αυθόρμητη και επαίνεσε ακόμη και τις μεταρρυθμίσεις στα μέσα ενημέρωσης που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Σερβία. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις ενάμιση μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές και το σερβικό κοινοβούλιο διαλύθηκε επίσημα σήμερα, επομένως σίγουρα θα συμβάλει στα αποτελέσματα του κυβερνώντος κόμματος SNS σε αυτές τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το περίπλοκο ζήτημα της σχέσης του Βελιγραδίου με τις δυτικές πρωτεύουσες, ο Ελεκ προσέφερε μια ανάμεικτη προοπτική.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ παραμένουν αμφίθυμες, επομένως, με αμφότερα τα μέρη να εκφράζουν δεσμεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, με την υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ μεταξύ των Σέρβων πολιτών να βρίσκεται επί του παρόντος, πολύ κάτω από το 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σερβία εξακολουθεί να δέχεται έντονη κριτική σχετικά με τη μη ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, την πολιτική της ΕΕ για τις θεωρήσεις, καθώς και για το ζήτημα του Κόσοβου, και αυτοί φαίνεται να είναι γεωπολιτικοί λόγοι, για την έλλειψη προοπτικών ένταξης στην ΕΕ».

Είπε επίσης ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη μόχλευση αυτή τη στιγμή:

«Μετά τη συμπλοκή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, η διαπραγματευτική θέση του Βελιγραδίου καταστράφηκε και ο διάλογος με την Πρίστινα θα γίνει πλέον πιο ίσοι όροι ανταγωνισμού, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν πλέον αυξημένη μόχλευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξελίξεις στο έδαφος δείχνουν ότι θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, με τις δύο πλευρές να κινούνται βήμα-βήμα και τους Σέρβους στο Κόσοβο να επιστρέφουν στην πολιτική ζωή μετά το μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών στις αρχές του έτους.

Αυτό θα ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για τους μεσολαβητές της ΕΕ και των ΗΠΑ και ένα ωραίο τρόπαιο στο ράφι πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης