Tου Κώστα Μπετινάκη

Την ώρα που το κοντόφθαλμο πολιτικό μας σύστημα τσακώνεται για την διαδικασία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, ουδείς ασχολείται με την ουσία του ζητήματος. Τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα όπου πουλάμε όπλα. Να μην πω που μας έβαλαν να της τα πουλήσουμε.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία αποτελούν πρελούδιο ενός επικείμενου πολέμου για την «αναδιάταξη» της περιοχής και με παγκόσμιες επιπτώσεις.

Την ατμόσφαιρα που δημιουργείται έχει ιδιαίτερα ανησυχήσει την Τουρκία. Με ιδιαίτερα συμφέροντα –επειδή καταλαβαίνει ότι πίσω από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζει αυτή την ώρα ο εντολέας των ΗΠΑ, βασιλικός οίκος των Σαούντ, κρύβονται όχι μόνον σχεδιασμοί «αναδιάταξης των συνόρων» στη Μέση Ανατολή αλλά γενικότερη ανάφλεξη.

Διαβάζουμε στη «Yeni Safak» σε άρθρο του Abdullah Muradoğlu: «Θα είναι ο Λίβανος ο πρώτος στόχος;». Σ΄αυτό, υποστηρίζει πως «ο κόσμος προσπαθεί ν καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις επιχειρήσεις «εναντίον της διαφθοράς» του πρίγκιπα διαδόχου και υπουργού Άμυνας Mohammed bin Salman»

Στις επιχειρήσεις αυτές, ένας πρίγκιπας έχασε τη ζωή του σε «ατύχημα με ελικόπτερο» κι ένας άλλος σκοτώθηκε επειδή αντιστάθηκε στην προσπάθεια σύλληψής του.

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης ο πρίγκιπας Σαλμάν έχει πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχό του και τις μονάδες της Εθνοφρουράς που ανήκαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η καταγγελία ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη ανήκε στο Ιράν, περιπλέκει την κατάσταση.

Σ΄όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου (ενώ βρισκόταν στο Ριάντ), 24 ώρες αμέσως μετά την επίσκεψη του προσωπικού συμβούλου του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολά Χαμενεΐ, Ali Akbar Velayati. Ο Χαρίρι, ισχυρίσθηκε πως η ζωή του απειλείται από τους Χεσμπολά και το Ιράν.

Γυρίζοντας λίγο πίσω στο χρόνο, επί προεδρίας Ομπάμα, οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ είχαν ψυχρανθεί λόγω της συμφωνίας με την Τεχεράνηγ για τα πυρηνικά.

Ο πρόεδρος Τραμπ όμως, τις αναθέρμανε όχι μόνο με την επίσκεψή του στο Ιράν το Μάιο, αλλά και με την ρητορική του εναντίον της συμφωνίας. Φυσικά υπέγραψε και συμφωνία αγοράς αμερικάνικων όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μία άλλη εξέλιξη, είναι πως η CIA μόλις τώρα έβγαλε στη δημοσιότητα, ντοκουμέντα που απέκτησε κατά την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα μπιν- Λάντεν στο Πακιστάν, το Μάιο του 2011. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα το Ιράν υποστήριζε την αλ-Κάιντα. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τώρα θυμήθηκε πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.

Φυσικά, κουβέντα για την οικονομική στήριξη του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) από τη Σαουδική Αραβία.

Βάζει το χεράκι του και το Ισραήλ

Μία νέα διάσταση που δίνεται στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής είναι και η συμμετοχή εκτός των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όπως γράφει ο İbrahim Karagül πάλι στην (Ερντογανική) ‘Yeni Safak’ , «To Ισραήλ αναμένεται να επιτεθεί (και πάλι) στο Νότιο Λίβανο , και η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη» (που ως τώρα μόνο βομβαρδίζει).

Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφει ο Τούρκος σχολιαστής, «όταν αυτά συμβούν, ή όσο συμβαίνουν, η Τεχεράνη θα πλήξει το Ντουμπάι. Και τότε θα προκύψει και νέα εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ενώ το Ισραήλ θα εισβάλει στην περιοχή πέραν των υψιπέδων του Γκολκάν».

«Πολυμέτωπος πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα ως τον Περσικό Κόλπο και η Σαουδαραβική Χερσόνησος θα αναφλεγεί. Έχει στηθεί ένα μεγάλο παιχνίδι».

Όπως διαβάζουμε άρθρο του Daniel B. Shapiro (επισκέπτη καθηγητή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ) στην ‘Χααρέτζ’, «οι Ισραηλινοί ηγέτες προετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο εναντίον των Χεσμπολά του Λιβάνου από το 2006. Ισραηλινοί και Σαουδάραβες είναι στενοί σύμμαχοι στην διαμάχη για να περιορισθεί η ιρανική απειλή στα ισραηλινά σύνορα». (Εννοεί τους Χεσμπολά). Οι Σαουδάραβες είναιεντυπωσιασμένοι με την ισραηλινή αποφασιστικότητα να πλήξουν τις ιρανικές απειλές στο συριακό έδαφος».

Και το δημοσίευμα της Χααρέτζ συνεχίζει:

«Το Ισραήλ θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή αυτής της μάχης. Όταν φτάσει η στιγμή της αλήθειας οι σύμμαχοι του, με επικεφαλής της ΗΠΑ θα του παρέχουν πλήρη υποστήριξη. Αρκεί μια πρόκληση από το Ιράν ή τους Χεσμπολά για να υπάρξει ανάφλεξη».

Από τα παραλειπόμενα στον δυτικό Τύπο η δραστηριότητα των ισραηλινών δυνάμεων από τα υψίπεδα του Γκολάν στην κοιλάδα Κουνέιτρα, με σχεδόν καθημερινές επιδρομές ακόμη και σε μήκος 14 χιλιομέτρων σε συριακό έδαφος. «Σ’΄έναν πόλεμο εντός ενός άλλου πολέμου», προκειμένου να πείσουν τους Σύρους πολίτες πως δεν θα πρέπει να έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμη των Χεσμπολά και του Ιράν.

Ποιοι είναι εκείνοι που επιθυμούν αυτό τον πόλεμο;

Κατ΄αρχήν, όλοι θέλουν τον πόλεμο στον οποίο κάποιος άλλος μάχεται για πάρτι τους.

Στο μπερδεμένο κουβάρι της Μέσης Ανατολής με φανερό τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, υπάρχουν κάποιοι πρωταγωνιστές, που ως τώρα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα για τα διεθνή Μέσα.
Το Ισραήλ, ασκεί μεγάλη διπλωματική πίεση με ταυτόχρονα απειλές για στρατιωτική δράση προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν να δημιουργήσει μόνιμο προπύργιο στη Συρία.

Την ίδια ώρα που η Τεχεράνη διόλου επιθυμεί πολεμική σύγκρουση των συμμάχων της Χεσμπολά με το Ισραήλ, διότι κάτι τέτοιο θα αδυνατίσει τα κέρδη της στη Συρία. Έτσι θα προτιμούσε το Ισραήλ να απασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα με ενδεχόμενη νέα αναταραχή στα νότια σύνορά του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Τεχεράνη – η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ως τώρα το Ιράν υποστήριζε την αντίπαλο της Χαμάς, την πιο μαχητική Τζιχάντ, αλλά τώρα κάνει προσπάθεια συμφιλίωσής τους προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στο Ισραήλ.

H Αίγυπτος επιθυμεί από την Χαμάς να διατηρήσει την ειρήνη στην Γάζα προκειμένου η λωρίδα αυτής της γης να μην εξυπηρετήσει λόγω ενδεχόμενης αναταραχής πεδίο ανεφοδιασμού για τους τζιχαντιστές του ISIS που βρίσκονται στο Σινά και στηρίζουν την ανατραπείσα κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στρατιωτικά οι Χεσμπολά του Λιβάνου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο ενισχυόμενοι απότ ο Ιράν, στον πόλεμο εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία, δεν είναι σε θέση να επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ.

Όπως όμως έχει επιδείξει, στον προηγούμενο πόλεμο στο Βόρειο Λίβανο, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές.

Το Ισραήλ, που αυτές τις ημέρες πραγματοποίησε την μεγαλύτερη στρατιωτική διπλωματική επιτυχία του, φιλοξενώντας εφτά ξένες πολεμικές αεροπορίες (μεταξύ των οποίων και την Ελληνική) για στρατιωτικά γυμνάσια, δεν σκοπεύει να αποσπάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για πολεμική επιχείρηση πριν ολοκληρωθούν τα γυμνάσια.

Για τους παρατηρητές, ο πόλεμος δεν πρόκειται να ξεσπάσει πριν τα τέλη του μήνα, εκτός αν ως τότε έχει κοπάσει η ένταση των τελευταίων ημερών.

Αλλά εκείνο που θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι τα επακόλουθα της κρίσης που σωβεί: Στην τιμή του πετρελαίου και του αερίου αλλά και την κατάσταση που θα επικρατήσει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Επειδή αυτό είναι και το θερμόμετρο, στην παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε.

Όσο για την ανακοίνωση της διακυβέρνησης Τραμπ πως σταματά ο εξοπλισμός από τα απόρρητα κονδύλια της CIA των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία, αρχικά, κρίνεται ως ομολογία ήττας.
Ο εξάχρονος πόλεμος που προκλήθηκε με πρόφαση την αλλαγή του καθεστώτος της Δαμασκού δεν έχει τερματισθεί ωστόσο.

Επειδή ουδείς γνωρίζει τις μυστικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και κατά πόσο το Ριάντ θα σταματήσει να εξοπλίζει (και να χρηματοδοτεί) τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες με αμερικανικά και βρετανικά όπλα αλλά και τις άλλες ομάδες των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.