Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία και σήμερα η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» δίνει στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητεί μια πολιτική συμφωνία, «ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας».

Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία – Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο» η οργάνωση κατηγορεί αφενός το καθεστώς Άσαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει τη διανομή βοήθειας στις τεράστιες περιοχές της χώρας, και αφετέρου την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.

Οι συριακές υποδομές υγείας, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξαρτούν ένα μεγάλο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών τους από την έγκριση του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πλειονότητα του πληθυσμού που ζει σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι γειτονικές χώρες καταγγέλλονται από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» διότι «δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν στις ΜΚΟ στις δύο πλευρές των συνόρων επιμελητειακή και διοικητική βοήθεια», καθυστερώντας τη δραστηριότητά τους, ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό ως μόνο εκπρόσωπο του συριακού λαού. Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές και στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας: «Η παράλυση της διπλωματίας δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” ζητούν από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια του πολέμου και οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο. Η παρουσία των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» περιορίζεται στις ζώνες των αντικαθεστωτικών, αφού η Δαμασκός απαγορεύει την παρουσία τους στις κυβερνητικές περιοχές. «Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική στη Συρία και η προσφερόμενη βοήθεια δεν καλύπτει τις ανάγκες» επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τα νοσοκομεία, συλλαμβάνουν ή βασανίζουν τραυματίες. Οι παράνομες υποδομές υγείας που δημιουργούνται αποτελούν στόχους και καταστρέφονται, το προσωπικό τους δέχεται απειλές ή χάνει τη ζωή του, ενώ δεν επαρκούν τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό και δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή ηλεκτρικό ρεύμα» καταλήγει η οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ