Θα αργήσουν, όπως φαίνεται, να ληφθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιοοικονομικής κρίσης στην Ολλανδία, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα, μετά και την απόρριψη από το Εργατικό Κόμμα να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει λιγότερο επιθετικό πρόγραμμα λιτότητας σε σύγκριση με τους Φιλελεύθερους, κέρδισε μία έδρα λιγότερη από τους τελευταίους στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται ότι αντανακλά τον διχασμό της κοινής γνώμης όσον αφορά στις μειώσεις των δαπανών.

Ερωτηθείς αν θέλει να σχηματισθεί ένας συνασπισμός ανάμεσα στους τρεις, ο ηγέτης των Εργατικών Γιομπ Κόεν δήλωσε «δεν το θέλω αυτό», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP-Reuters.

Η βαθιά διαίρεση μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία μπορεί να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό ενός σταθερού συνασπισμού. Ιστορικά οι Ολλανδοί χρειάζονται κατά μέσον όρο περίπου τρεις μήνες, για να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Οι Φιλελεύθεροι, με επικεφαλής τον Μαρκ Ρούτε, ζητούν δημοσιονομικές περικοπές 39 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία, μικρότερη κυβέρνηση, μείωση στο μισό της συνεισφοράς της χώρας στην ΕΕ και μείωση των επιδομάτων για τους μετανάστες. Οι προτάσεις των Εργατικών είναι πολύ λιγότερο σκληρές.

Διαβάστε επίσης:
Αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, 17 Ιουνίου 2010, 20:54