Αντάρτες των Ταλιμπάν πήραν σήμερα τον έλεγχο μιας περιοχής στο Πακιστάν, σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσσα, κάνοντας περιπολίες στους δρόμους και τις αγορές.

Εκατοντάδες ένοπλοι μαχητές έστησαν οδοφράγματα και κατέλαβαν τεμένη στην περιφέρεια Μπούνερ, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και θέτοντας «υπαρξιακή απειλή», όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στην Μπούνερ, από την Κοιλάδα Σουάτ, όπου ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι υπέγραψε πριν λίγες μέρες συμφωνία με τους Ταλιμπάν, με την οποία αποκαταστάθηκε ο ισλαμικός νόμος (σαρία) και επετράπη η λειτουργία ισλαμικών δικαστηρίων με σκοπό να σταματήσουν τα επεισόδια βίας.

«Οι Ταλιμπάν περιπολούν τους δρόμους στην Μπούνερ», είπε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για να βάλει ένα τέλος στην στρατιωτική κατοχή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κατάσταση έχει προξενήσει πανικό στους πολίτες», είπε ένας τοπικός πολιτικός στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει ήδη στείλει στρατεύματα για να αντιμετωπίσει του αντάρτες των ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν προωθηθεί αρκετά. 

Αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις θα προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια στην Μπούνερ, όπου αντάρτες άρχισαν τις περιπολίες και την εγκατάσταση οδοφραγμάτων. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα βίαια επεισόδια, αφού ήδη ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο.

Η κεντρική κυβέρνηση του Πακιστάν έχασε τον έλεγχο στη Σουάτ, πρώην χειμερινό θέρετρο για πολλούς τουρίστες, ύστερα από διετή βίαιη καμπάνια των ανταρτών για να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο (σαρία).

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλιντον είπε χθες, Τετάρτη, ότι οι κινήσεις των Ταλιμπάν θέτουν «μια υπαρξιακή απειλή» στο Πακιστάν και κάλεσε του Πακιστανούς παγκοσμίως να δράσουν γρήγορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος υποστήριξε σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι: “Είναι σημαντικό το ότι δεν αρκούνται στο να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει απειλή αλλά λαμβάνουν και κάποια μέτρα για να ανταποκριθούν”.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Γαλλίας για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Πιέρ Λελούς,
χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ως “μια διαδικασία σοβαρής αποσταθεροποίησης” για την περιοχή και τον κόσμο, αφού το Πακιστάν “είναι μια χώρα περίπου 170 εκατομμυρίων κατοίκων που διαθέτει και ατομικά όπλα”.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Πακιστανού προέδρου με τους Ταλιμπάν, 14 Απριλίου 2009, 14:57

(Πρώτη καταχώρηση: 23 Απριλίου 2009, 11:01)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης