Πάνω από το 90% των κατοίκων του πλανήτη ζουν σε μέρη όπου τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα στην ατμόσφαιρα, δεν πληρούν τα όρια που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Η προληπτική δράση για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επειγόντως αναγκαία.Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα δεν ταιριάζουν με τα επίπεδα που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε αναλογία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Τα όρια που καθορίζονται από τον ΠΟΥ για τα λεπτά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) είναι σε έναν ετήσιο μέσο όρο, στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Τα 2.5 μικρόμετρα περιλαμβάνουν ρύπους, όπως θειικό και νιτρικό άνθρακα, που εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Ανατολική Μεσόγειος, Νοτιοανατολική Ασία και Δυτικός Ειρηνικός
Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από 3000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις πόλεις. Η μελέτη αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα είναι “ιδιαίτερα υψηλά” στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ασία και το Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε η έκθεση.
Με την εξαίρεση της περιοχής Americas, όλες οι άλλες περιοχές έχουν λιγότερο από 20% του πληθυσμού τους, που ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα αντιστοιχεί σε πρότυπα WHO.
Περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σχετίζονται με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2012, 6,5 εκατομμύρια θάνατοι (11,6% των συνολικών θανάτων) συνδέθηκαν με τη ρύπανση του εξωτερικού αέρα και του αέρα εσωτερικών χώρων.
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του πνεύμονα, προκαλούν το 94% των θανάτων και σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς χώρους.
Σχεδόν δύο στους τρεις θανάτους παρατηρούνται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.
«Υπάρχουν λύσεις, για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των πιο βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τη χρήση καθαρότερων καυσίμων για τα νοικοκυριά, καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών», δήλωσε η Δρ. Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του τμήματος δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ.
Αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Οι αμμοθύελλες, ειδικά σε περιοχές κοντά σε μια έρημο, μπορεί να έχουν επίδραση στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα» σημειώνει το πρακτορείο.
Με αυτά τα νέα δεδομένα, οι ειδικοί ελπίζουν να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του αέρα.
Το Σεπτέμβριο του 2015 οι ηγέτες του κόσμου ανακοίνωσαν ότι στοχεύουν να πιάσουν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, ούτως ώστε να μειωθούν σημαντικά από το 2030, οι ασθένειες και ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης