Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. για τη Γεωργία, το οποίο ορίζει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν την 7η Αυγούστου και την έναρξη της σύγκρουσης με τη Γεωργία.

Το Κρεμλίνο τονίζει ότι δεν μπορεί να δεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της διαπραγμάτευσης εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα αναφέρει ότι η ανακωχή επιτρέπει στα στρατεύματά της να μείνουν σε μια ουδέτερη ζώνη, η οποία βρίσκεται στη βόρεια Γεωργία και προς την πλευρά των συνόρων της νότιας Οσετίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Η.Ε. είπε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι εναντίον των όρων της εκεχειρίας που όριζε το σχέδιο Σαρκοζί και υπογράφηκε από τη Μόσχα και την Τιφλίδα.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν ξεκαθάρισε ότι το ψήφισμα πρέπει να ενσωματώσει και τα έξι σημεία του σχεδίου εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε πιθανό ψήφισμα των Η.Ε. και ο πρεσβευτής της Ρωσίας τόνισε ότι οποιαδήποτε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι άσκοπη.

«Είναι χάσιμο χρόνου, επειδή η διαδικασία της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων θα συνεχιστεί»,τόνισε ο Βιτάλι Τσούρκιν.  

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σαν ένδειξη καλής θέλησης, τα ρωσικά και γεωργιανά στρατεύματα αντάλλαξαν αιχμαλώτους κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Την ίδια ώρα, ξένοι ανταποκριτές από την περιοχή λένε ότι είδαν ρωσικά άρματα να αποχωρούν από την πόλη Γκόρι.  

Ωστόσο, ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, δήλωσε από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, εξ ονόματος όλων των μελών, ότι ”το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα καμία ένδειξη για ρωσική αποχώρηση από την Γεωργία” και παράλληλα ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σέβεται “προς το παρόν” το ειρηνευτικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, λίγο αργότερα, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, ότι έως τις 22 Αυγούστου η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Γεωργία.

Στο περιθώριο όλων αυτών, εκατοντάδες Γεωργιανοί έκαναν διαδήλωση στην Τιφλίδα, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα τους.

Αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε ο διπλωματικός πυρετός για την κρίση στον Καύκασο. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έκαναν σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει ομαλές σχέσεις με τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο διατηρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στη Γεωργία. «Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως συνήθως”, πρόσθεσε ο ΓΓ της Συμμαχίας. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε από τη μεριά της ότι η Μόσχα «παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι». Παράλληλα, οι 26 υπουργοί εξωτερικών, αποφάσισαν την ίδρυση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Γεωργίας, για να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ: «Το NATO προσπαθεί να παρουσιάσει το θύτη σαν θύμα και να καλύψει ένα καθεστώς που εγκληματεί, που καταρρέει, ενώ δρομολογεί και τον επανεξοπλισμό του». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να καταλάβει γεωργιανό έδαφος.

Ακόμη, δεσμεύτηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από τη Γεωργία μέσα σε τρεις έως τέσσερις μέρες, προσθέτοντας όμως, πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι γεωργιανές δυνάμεις θα επιστρέψουν στις δικές τους σταθερές θέσεις.

Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, λέγοντας πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί με τη Συμμαχία, η οποία “προστατεύει τους εγκληματίες”, χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε για τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Επίσης, τόνισε ότι θα προτιμούσε να δει “τον Χίτλερ και τον Σαντάμ Χουσέιν να γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ, παρά τον Σαακασβίλι”, τον οποίο κατηγόρησε και για “εθνοκάθαρση”.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, απαντώντας εμμέσως στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία έκρινε μετά από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι, η Ρωσία “με τις πράξεις της αυτοαπομονώθηκε”, είπε ότι “τώρα η Συμμαχία είναι απομονωμένη”.

Εν τω μεταξύ,  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, στο κείμενο της απόφασής του, που έχει στην κατοχή το πρακτορείο Reuters, απαιτεί τη συμμόρφωση με τους όρους της εκεχειρίας και την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις γραμμές που ήταν πριν την έναρξη των συγκρούσεων.

Επίσης ζητείται και από τις δυνάμεις της Γεωργίας να επιστρέψουν στις συνήθεις βάσεις τους και αναφέρεται στην “εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της”.

Η Μόσχα

Η Μόσχα από την πλευρά της δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις όποιες αποφάσεις από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα αρνείται τις εικασίες της Τιφλίδας, ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποχωρήσει από το γεωργιανό έδαφος.

«Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ θα είναι ισορροπημένες από τις αρμόδιες δυτικές δυνάμεις, θα σταματήσουν αυτό το μαζικό κυνισμό που είναι τόσο εμφανής και μας οδηγεί  πίσω στην εποχή του ψυχρού πολέμου», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ραγκόζιν.

«Αν οι αποφάσεις ληφθούν μονομερώς υπέρ της Γεωργίας, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ίδια ποιότητα και τον ίδιο ρυθμό στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Ραγκόζιν και πρόσθεσε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παραποίησαν την αλήθεια, παρουσιάζοντας την Ρωσία σαν τον επιτιθέμενο, ενώ απλώς υπερασπίστηκε τους πολίτες της νότιας Οσετίας από τον φασιστικό τρόπο δράσης της Τιφλίδας.

Η Ουάσιγκτον

Την παραμονή της συνεδρίασης, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι η Δύση πρέπει να «στερήσει από τη Ρωσία οποιαδήποτε στρατηγική νίκη από την επίθεσή της στη Γεωργία».

Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι διακυβεύεται η συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η G8 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως τη Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς, καθώς ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Από την άλλη ούτε η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται- και πολύ περισσότερο να φοβάται- για τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Γνωρίζει ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να λάβει δραστικά μέτρα εναντίον του Κρεμλίνου, και αυτό διότι όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι 26 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ενώ καλούνται να συμφωνήσουν στους τρόπους αντίδρασης, έχουν εμφανή διαφορά στις απόψεις.

Στο ένα στρατόπεδο, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ καθώς και τα περισσότερα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ – και τώρα μέλη του ΝΑΤΟ – που θα επιδιώξουν μια σκληρή θέση απέναντι στη Ρωσία.

Από την άλλη το μεγαλύτερο, μέρος της δυτικής Ευρώπης, το οποίο “οδηγεί” η Γαλλία και η Γερμανία, αναμένεται για να είναι πιο διαλλακτικό για να μη βλάψει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μόσχα.

(Πρώτη ενημέρωση:  19 Αυγούστου 2008, 08:20)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης