Οι Αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι η χώρα τίθεται εκ νέου υπό περιορισμό από μεθαύριο Πέμπτη έως τα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω ανάφλεξης των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό μετά τις γιορτές και μπροστά στον κίνδυνο απόλυτου κορεσμού των νοσοκομείων.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ενέκρινε την επανέναρξη της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, για να τονώσει την οικονομία, προκαλώντας οργή στους ιατρικούς κύκλους, καθώς ήδη ο δείκτης πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρισκόταν σε κρίσιμο επίπεδο.
Η χώρα θα τεθεί ξανά σε περιορισμό «από την Πέμπτη το πρωί ως την 1η Φεβρουαρίου το πρωί», δήλωσε στον Τύπο ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού κλιμακίου στο οποίο έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο των μέτρων, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 ως τις 05:00, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα παραμείνει ανοικτό, αλλά ο αριθμός των επιβατών «θα μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», ανέφερε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Φάχμι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα εφαρμοστεί ξανά το μέτρο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων εκ περιτροπής με το σύστημα των μονών-ζυγών κατά τη διάρκεια του lockdown.
Τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν — έφθασαν τα 3.500 την Πέμπτη, έναντι 1.000 ως 2.000 την ημέρα τις προηγούμενες εβδομάδες — όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων με σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, που χρειάζονται εισαγωγή στα νοσοκομεία.
Η χαλάρωση των μέτρων ενόψει εορτών προκάλεσε «μεγάλο πρόβλημα. Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες και θα δούμε τον δείκτη θνητότητας να αυξάνεται», προειδοποίησε ο Μαχμούντ Χασούν, επικεφαλής της κλινικής εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι. «Είμαστε σχεδόν γεμάτοι ήδη και δεν έχουμε καν δει ακόμη τις συνέπειες της περιόδου των γιορτών», συνόψισε.
«Είναι πλέον σαφές ότι η πρόκληση της πανδημίας φθάνει σε επίπεδο που απειλεί τις ζωές Λιβανέζων, τα νοσοκομεία δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθούν ασθενείς», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.
Η χώρα έχει καταγράψει αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, την 21η Φεβρουαρίου, πάνω από 192.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων σχεδόν 1.500 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.
«Δεν υπάρχουν πλέον κενές κλίνες σε ορισμένες ΜΕΘ (…) Χρειαζόμαστε εξαιρετικά μέτρα και αυστηρή εφαρμογή τους», τόνισε νωρίτερα χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ.
Οι Αρχές φοβούνται ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων πλήττει και τις τάξεις του ιατρικού προσωπικού: μέχρι την Κυριακή είχαν προσβληθεί 1.997 γιατροί, εκ των οποίων έχουν υποκύψει 12.
Η χώρα αναμένει μέσα στον Φεβρουάριο τις πρώτες παραδόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.
Το νέο lockdown επιβάλλεται καθώς ο Λίβανος παραμένει βυθισμένος σε οικονομική κρίση, έκρηξη της ανεργίας, αλλά και τον διπλασιασμό του ποσοστού της φτώχειας, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Η οικονομική κρίση ώθησε το λιβανέζικο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση και παρέλυσε τις τράπεζες, με τους πολίτες πλέον αποκλεισμένους από τις αποταμιεύσεις τους. Η προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού γίνεται ολοένα δυσκολότερη.
Το σύστημα υγείας έφθασε στα όριά του το καλοκαίρι, εν μέσω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, όταν σημειώθηκε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, που διέλυσε ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού — καταστρέφοντας νοσοκομεία —, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 200 νεκρούς.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters