Με την ιστορική συμφωνία του 2016 κυβέρνηση και αντάρτες έθεταν τέλος στον εμφύλιο της Κολομβίας. Πιθανός διάδοχος του προέδρου Σάντος θεωρείται ο κεντροδεξιός Ντούκε, ο οποίος θέλει να αλλάξει την ειρηνευτική συμφωνία.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ιστορική συμφωνία κολομβιανής κυβέρνησης και ανταρτών Farc η ειρήνη μοιάζει ακόμα μακρινό όνειρο σε πολλές χώρες της λατινοαμερικανικής χώρας. Συμμορίες εγκληματιών έχουν εισέλθει σε πολλές περιοχές που ήλεγχαν παλαιότερα οι αντάρτες και συνεχίζουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τους εκβιασμούς ή την παράνομη λειτουργία μεταλλείων. Την ίδια στιγμή όμως μεγάλα τμήματα της χώρας είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους, οι νάρκες έχουν απομακρυνθεί και ένοπλες συγκρούσεις, όπως την εποχή του εμφυλίου, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Όσο κι αν φαίνεται ωστόσο παράξενο, στις σημερινές προεδρικές εκλογές κρίνεται η τύχη της συμφωνίας ειρήνευσης. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ιβάν Ντούκε, πιθανότερος διάδοχος του προέδρου Σάντος, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ για την συμφωνία ειρήνευσης, δήλωσε προεκλογικά ότι θέλει να αλλάξει βασικά σημεία της συμφωνία με τους αντάρτες. Οι αντίπαλοι της ειρηνευτικής συμφωνίας θεωρούν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη της Farc είναι υπερβολικά μικρές και ότι η διασφάλιση βουλευτικών εδρών για τους αντάρτες για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους ήταν λάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές επικράτησαν οι αντίπαλοι της συμφωνίας

Η ιστορική συμφωνία, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και τερμάτισε έναν εμφύλιο με περισσότερα από 220.000 θύματα, διχάζει την Κολομβία. Ενδεικτικό ότι στο δημοψήφισμα για την ειρηνευτική συμφωνία πριν περίπου δύο χρόνια οι μισοί πολίτες ψήφισαν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά. Σε γενικές γραμμές κανείς στην χώρα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συμφωνία. Οι δεξιοί ισχυρίζονται ότι το κράτος έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις στους αντάρτες. Οι αντάρτες από την πλευρά τους επικρίνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν τους προστάτεψε όσο θα μπορούσε και ότι καθυστερεί την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Η απογοήτευση των ανταρτών εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους από τη στιγμή που δεν αποκλείεται, σε περίπτωση αλλαγών στη συμφωνία, να ξαναπάρουν τα όπλα.

Το πιθανότερο είναι ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στο δεύτερο γύρο από τη στιγμή που κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να διασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων. Σε αυτή την περίπτωση ο Ιβάν Ντούκε θα αναμετρηθεί είτε με τον αριστερό πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά Γκουστάβο Πέτρο ή τον πρώην αντιπρόεδρο Χερμάν Βάργκας Λιέρας. Και οι δύο υποψήφιοι απορρίπτουν παρεμβάσεις στην ειρηνευτική συμφωνία.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου ωστόσο επικράτησαν οι αντίπαλοι της συμφωνίας, ενώ τη ίδια στιγμή το κόμμα των πρώην ανταρτών Farc συγκέντρωσε μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους. Οι πρόσφατες εκλογές ωστόσο θεωρούνται βαρόμετρο για τα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης