Ειδικές δυνάμεις, που έχουν την από αέρος υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, εισήλθαν σήμερα, 17 μέρες μετά την έναρξη της «μεγάλης επίθεσης» για να πάρουν πίσω το «μαργαριτάρι του Βορρά» (Μοσούλη), στην περιοχή της Gogjali, στο ανατολικό μέρος της ιρακινής πόλης.

Σύμφωνα με τη «Le Monde», νέα πυροβόλα όπλα εγκαθίστανται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, για να παράσχουν ακριβή υποστήριξη στους Ιρακινούς, για την τελική μάχη που ακολουθεί, στο κέντρο και την παλιά πόλη της Μοσούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις αποτελούνται από ειδικά κλιμάκια αντιτρομοκρατίας και δυνάμεις άμεσης επέμβασης, οι οποίες ενισχύονται από τις ιρακινές επίλεκτες μονάδες που αγωνίζονται πλάι στον στρατό, τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές ομάδες καθώς και από τους Κούρδους μαχητές (Peshmerga).

Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι μαχητές της ΕΙ, οι οποίοι σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις υπολογίζονται σε 3.000 – 5.000 μέσα στην πόλη, θα υπερασπιστούν μέχρι τελικής πτώσεως το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους στην παλιά πόλη της Μοσούλης, που το 2014 ο αρχηγός τους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είχε ανακηρύξει ως Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα ανατολικά και βόρεια της πόλης, Κούρδοι μαχητές προχωρούν χωριό με χωριό, ενώ στον Νότο οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο, όντας πλέον λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα περίχωρα της Μοσούλης. Στα δυτικά, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του «αλ-Hachd Τσάαμπι», μιας συμμαχίας που κυριαρχείται από σιίτες πολιτοφύλακες και υποστηρίζεται από το Ιράν, επιχειρούν να ανακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του IE με τη Συρία, ενώ έχει ήδη ανακαταληφθεί μια σειρά από χωριά, στον δρόμο προς τη στρατηγική πόλη Ταλ Αφάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, μετά την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού στρατού έχουν σκοτωθεί 900 τζιχαντιστές.

Φόβοι για τους αμάχους

«Οι ιρακινές δυνάμεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανοίξουν ”ανθρωπιστικούς” διαδρόμους για τους αμάχους, προκειμένου να εγκαταλείψουν την πόλη και τα σπίτια τους» αναφέρει ο ΟΗΕ, εκφράζοντας συνάμα «σοβαρές ανησυχίες» για την τύχη δεκάδων χιλιάδων αμάχων, οι οποίοι -όπως όλα δείχνουν- έχουν απαχθεί για να χρησιμοποιηθούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι τζιχαντιστές μετέφεραν το πρωί της Τρίτης σε φορτηγά και λεωφορεία «25.000 αμάχους» σε μια τοποθεσία νότια της Μοσούλης, στη Χαμάμ Al-Alil, για να τους φέρουν πιο κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Αλλά τα περισσότερα από τα φορτηγά εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στη Μοσούλη, λόγω των εναέριων περιπολιών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 40 πρώην στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από μαχητές του Τζιχάντ την Κυριακή και τα σώματά τους ρίχτηκαν στον ποταμό Τίγρη.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 17.900 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, από την έναρξη της μάχης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης εντός των τειχών της Μοσούλης, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, διότι τα υπάρχοντα στρατόπεδα δεν έχουν τις υποδομές για επιπρόσθετα καταλύματα.

Στα απελευθερωμένα χωριά από τους τρομοκράτες του Χαλιφάτου, γύρω από τη Μοσούλη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν για μήνες, καθώς ωρολογιακές βόμβες και νάρκες τοποθετήθηκαν μέσα στα σπίτια τους.

«Οι παγίδες είναι πολλές. Το πρωί ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, ενώ τζιχαντιστές ήταν ντυμένοι με ιρακινές στολές ειδικών δυνάμεων, που πιθανότατα είχαν αφαιρεθεί από νεκρούς στρατιώτες» λέει ένας βοσκός σε ειδικό απεσταλμένο γαλλικής εφημερίδας.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης