Σε φυλάκιση τριών ετών και καταναγκαστική εργασία καταδικάστηκε η Aung San Suu Kyi, πολιτική ηγέτις του δημοκρατικού χώρου στην Myanmar (Βιρμανία), ωστόσο, ο επικεφαλής της χούντας, Tan Swe, μετέτρεψε την ποινή σε 18 μήνες κατ’ οίκον περιορισμού.

Η βραβευμένη με Nobel Ειρήνης Suu Kyi κατηγορείται ότι παραβίασε τους όρους τού κατ’ οίκον περιορισμού της, ο οποίος της είχε επιβληθεί, επιτρέποντας στον Αμερικανό John William Yettaw να μείνει για δύο ημέρες στο σπίτι της.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαΐου σε φυλακή κοντά στο Yangon, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για άνιση αντιμετώπιση, καθώς επετράπη να καταθέσουν μόλις δύο μάρτυρες υπεράσπισης, αντίθετα με τους δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας.

Όπως υποστηρίζουν, εξάλλου, οι υποστηρικτές της, οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν προκειμένου η Aung San Suu Kyi να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι δικηγόροι της 64χρονης πολιτικού έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να ασκήσουν έφεση.

Το 1988 η Aung San Suu Kyi κέρδισε τις εθνικές εκλογές με το κόμμα της «Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία», αλλά δεν της επετράπη ποτέ να αναλάβει την εξουσία της χώρας.
Έκτοτε, πέρασε τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της σε απομόνωση, κυρίως στο σπίτι της στην Rangoon.
Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σούου Κι ζήτησε ήδη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επισημαίνοντας ότι “αν αυτή και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Μιανμάρ δεν απελευθερωθούν και δεν τους επιτραπεί να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, η αξιοπιστία της πολιτικής διαδικασίας θα παραμείνει υπό αμφιβολία”. Το θέμα της νέας καταδίκης της νομπελίστριας είναι πιθανό να συζητήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ντ. Μπακογιάννη: να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις

Να απελευθερώσει άμεσα την Βιρμανή πολιτικό καλεί με δηλώσεις της την κυβέρνηση της χώρας και η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη: «Εκφράζω τη λύπη και τη βαθύτατη ενόχλησή μου για τη νέα καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Πρόκειται στην ουσία για πολιτική ενέργεια, η οποία στρέφεται ενάντια σε κάθε έννοια κράτους δικαίου και δικαιοσύνης και προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Το καθεστώς στη Βιρμανία πρέπει άμεσα και χωρίς όρους να απελευθερώσει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις πολιτικές διώξεις και η χώρα να οδηγηθεί σε μια ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία.

Το καθεστώς πρέπει να αντιληφθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την κατάσταση».