Τις ημέρες της εκπαραθύρωσης της Μάργκαρετ Θάτσερ από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θυμίζουν οι κινήσεις μερίδας των βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι συγκέντρωσαν 48 υπογραφές που απαιτούνται για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Το σενάριο των αντιπάλων της Τερέζα Μέι προβλέπει την εκλογή νέου προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος ο οποίος αυτομάτως και με το γράμμα του νόμου θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού σχηματίζοντας νέα κυβέρνησηΣυγκεκριμένα, επιχειρείται η καταψήφιση της σημερινής πρωθυπουργού εντός του Συντηρητικού Κόμματος και η αποπομπή της από τη θέση της προέδρου, ώστε στη συνέχεια να αναγκαστεί σε παραίτηση και από το αξίωμα της πρωθυπουργού.
Το σενάριο των αντιπάλων της Τερέζα Μέι προβλέπει την εκλογή νέου προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος αυτομάτως και με το γράμμα του νόμου θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση.
Αυτό το σενάριο είχε υιοθετηθεί για να τερματίσει την κυριαρχία της Μάργκαρετ Θάτσερ έπειτα από μια θητεία-μαμούθ για τα βρετανικά χρονικά στην Downing Street.
Το κλίμα για την Τερέζα Μέι επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της μικρής ομάδας βουλευτών του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP οι οποίοι εκφράζουν τους προτεστάντες του Όλστερ.
Η ομάδα αυτή αποφάσισε να άρει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Μέι. Καταμετρώντας τις αντιδράσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο είναι προφανές πως η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ρίσκαρε τα πάντα υιοθετώντας το δόγμα «όλα για όλα», αφού επέμενε μέχρι τέλους να υποστηρίξει το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε με την Ε.Ε. για το Brexit.
Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από αυτήν τη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει ως ιδανική για το μέλλον της Βρετανίας.
Οι ευρωσκεπτικιστές αντίπαλοί της εντός του Συντηρητικού Κόμματος καθώς και οι υπερδεξιές εκφράσεις βουλευτών της κινήθηκαν αμέσως έτσι ώστε να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης της πρωθυπουργού εντός του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη η ιστορία του Brexit στοίχισε στην Τερέζα Μέι την απώλεια 18 υπουργών της σε ένα διάστημα 28 μηνών.
Σημειώνεται πως το Brexit που υιοθετήθηκε από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 είχε ήδη στοιχίσει στους Συντηρητικούς την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Αν όντως εκπαραθυρωθεί η Μέι, τότε το Brexit θα έχει επιφέρει στη Βρετανία την αποπομπή δύο πρωθυπουργών μέχρι στιγμής.
Στάση αναμονής κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα οι Εργατικοί, οι οποίοι αναμένουν να δουν το κατά πόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είτε υπό τη μορφή νέου δημοψηφίσματος είτε με τη μορφή πρόωρων εκλογών, αν και αυτή η τελευταία εκδοχή δεν υιοθετείται εύκολα στη Μ. Βρετανία.
Την Πέμπτη, σε δημόσια ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενώπιον ενός σημαντικού πολιτικά ακροατηρίου είχε ζητήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit και εν πάση περιπτώσει καταλήγοντας είχε επιμείνει πως τη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να τη δώσει η λαϊκή ψήφος, υπονοώντας ενδεχομένως νέες εκλογές.
Μέι: Ο κάθε βουλευτής να αναλογιστεί το εθνικό συμφέρον
Στο μεταξύ, η Βρετανίδα ηθοποιός σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC έθεσε όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε. δεν θα απορριφθεί από το μέχρι τώρα συμπολιτευόμενο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε «καθέναν από τους βουλευτές» να αναλογιστεί «την ανάγκη υλοποίησης της απόφασης του δημοψηφίσματος» και να ψηφίσει «προς το εθνικό συμφέρον».
Αν και παραδέχθηκε ότι και η ίδια συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες για τους όρους του «backstop» για τη Βόρεια Ιρλανδία, υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως την καλύτερη δυνατή.
Όπως είπε, η συμφωνία εξασφαλίζει την «κυριαρχία» του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσθεσε ότι τερματίζει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι παρά τις πιέσεις υπουργών της θα επιβληθεί κομματική γραμμή στην κρίσιμη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Διαβάστε επίσης: