Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν συμμετείχε σήμερα σε μια αντιμεταναστευτική, αντιισλαμική διαδήλωση που οργανώθηκε στην Πράγα από ένα ξενοφοβικό κίνημα, με την ευκαιρία της 26ης επετείου από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, που οδήγησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.

«Στο έθνος αυτό δεν του αξίζει να του επιβάλουν οι άλλοι ό,τι θέλουν» είπε ο Ζέμαν, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. «Δεν είμαστε πηλός, ελπίζουμε ότι σκεφτόμαστε ανεξάρτητα» πρόσθεσε ο Τσέχος πρόεδρος ενώπιον 2.000 διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον Ζέμαν, όσοι αντιτίθενται στο Ισλάμ και τους μετανάστες δεν θα πρέπει να προσδιορίζονται ως ισλαμοφοβικοί, φασίστες ή ρατσιστές.

Διάφορες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι σχεδόν το 70% των Τσέχων διαφωνεί με την υποδοχή μεταναστών στη χώρα τους.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία εικονιζόταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, λόγω της πολιτικής της απέναντι στους μετανάστες.

Η Πράγα διαμηνύει ότι οι μετανάστες που φτάνουν στην Τσεχία και δεν ζητούν άσυλο θα στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, όπως ορίζει ο κανονισμός του Δουβλίνου.

«Δεν θέλω αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή στο Παρίσι να επαναληφθούν εδώ. Και η πολιτική της Φράου Μέρκελ εκεί οδηγεί» είπε μια διαδηλώτρια, η Μαρτίνα Χραμπέτοβα. «Θέλω να συνεχίσω να ζω όπως ζούσα μέχρι σήμερα, να κάνω ήσυχα τον περίπατό μου στον δρόμο, η κόρη μου να διασκεδάζει με τους φίλους της έξω και να επιστρέφει στο σπίτι σώα και ασφαλής» συνέχισε.

Την ίδια ώρα πάντως, αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν οργανώσει μια αντιδιαδήλωση, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες. «Ντρεπόμαστε για τον πρόεδρό μας» είπε η διαδηλώτρια Μπάρμπαρα Χίρσοβα που κρατούσε ένα πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν ότι ο πρόεδρος Ζέμαν «διχάζει τον λαό και σπέρνει το μίσος».

Πολλές διαδηλώσεις υπέρ και κατά των προσφύγων οργανώθηκαν σε όλη την Τσεχία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα επέλεξε να ευχαριστήσει τους εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες. «Ο θυμός μας θα πρέπει να στρέφεται εναντίον (των ριζοσπαστών ισλαμιστών) και όχι εναντίον των προσφύγων που συχνά διαφεύγουν από τη θρησκευτική ή εθνοτική βία την οποία διασπείρουν οι φανατικοί δολοφόνοι» τόνισε.