Επανήλθε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση του διπλωματικού του γύρου σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Κατάρ. Ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον να καταφθάσει στο Ισραήλ για συνομιλίες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος ακύρωσε επίσημη επίσκεψή του στο Κολοράντο.

Αύριο Τρίτη καταφθάνει στην Ιερουσαλήμ και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ενώ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να διασφαλιστεί τουλάχιστον πώς θα εκκενωθεί από τους κατοίκους του ο βόρειος θύλακας της Γάζας και πώς θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου προκειμένου να εισέλθουν στον θύλακα είδη πρώτης ανάγκης κυρίως για τα νοσοκομεία αλλά και για να εγκαταλείψουν τη «Λωρίδα» Παλαιστίνιοι και όχι μόνο, που διαθέτουν ξένα διαβατήρια. Μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα δεν έχει ανοίξει παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον και του Καΐρου οι οποίες από το πρωί της Δευτέρας προανήγγειλαν τη διάνοιξη έστω και μιας εξόδου προς την Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ήχησαν δύο φορές οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και διεκόπησαν οι εργασίες της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ) προκειμένου οι βουλευτές και το προσωπικό να πάνε στα καταφύγια.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι επιθέσεις με ρουκέτες προέρχονται και από τη Χαμάς αλλά και από τη Χεζμπολάχ. Ήδη από τις μεσημεριανές ώρες το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δημιουργεί νεκρή ζώνη βάθους 2 χλμ κατά μήκος των συνόρων με τον νότιο Λίβανο εκκενώνοντας εβραϊκούς οικισμούς προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελιγμοί των στρατιωτικών του μονάδων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των θέσεων της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό πως το Ισραήλ απάντησε στα πυρά της Χεζμπολάχ με βολές πυροβολικού σε θέσεις της σιιτικής πολιτοφυλακής στον Λίβανο.

Είναι φανερό πως μετά την ανακοίνωση ότι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το Eisenhower, καταφθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο πως αυξάνουν οι φόβοι για μια ανεξέλεγκτη επέκταση της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Θεωρητικά, ο διπλωματικός μαραθώνιος που βρίσκεται σε εξέλιξη με παράλληλη ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, Πεκίνου και Μόσχας, αλλά ως φαίνεται και ΗΠΑ-Ρωσίας έχει σαν στόχο να αποφευχθεί η ανάμειξη τρίτων δυνάμεων στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς ή ακόμη και σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄όλα αυτά ο Καναδάς τη Δευτέρα το απόγευμα εξέδωσε σύμφωνα με τους New York Times ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες του που ζουν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν όσο είναι καιρός την χώρα αυτή και όσο λειτουργεί χωρίς προβλήματα το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Στις 13:00 της Δευτέρας εξέπνευσε και ένα τελευταίο τελεσίγραφο της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μέσω των γνωστών πια δύο διαδρόμων, που έχουν ανακοινωθεί, να κατευθυνθούν νοτίως του ποταμού Γάζα που είναι και το φυσικό όριο που έχουν θέσει οι Ισραηλινοί για την εκκένωση του βορείου θύλακα της «Λωρίδας». Την ώρα που ο ΟΗΕ μιλά πια ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με επίσημο ανακοινωθέν του πληροφορεί την παγκόσμια κοινή γνώμη πως τα καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων στον θύλακα, επαρκούν μόνον για λιγότερες από 24 ώρες λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πως σε λίγες ώρες από τώρα, τα νοσοκομεία της Γάζας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τα χειρουργεία τους και τις συσκευές υποστήριξης ζωής. Χαρακτηριστικά, ανακοίνωσή του αναφέρει πως από τούδε και στο εξής, οι γιατροί στη Γάζα θα υπογράφουν μόνο πιστοποιητικά θανάτου.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

Η ΕΕ οργανώνει επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Στο μεταξύ, η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα επακόλουθά της, που οδήγησαν σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για τον λαό της Γάζας, η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει την επείγουσα βοήθειά της στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνει.

Αυτή η επιχείρηση μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής απάντησης (Εuropean Humanitarian Response Capacity ) θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα εν λόγω αποθέματα της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αποσταλούν όταν ζητηθούν από εταίρους στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

«Ο χρόνος πιέζει»

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι ο χρόνος πιέζει “για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων” ώστε “η εξάπλωση” του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μην γίνει “αναπόφευκτη”.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Μαλαισίας και του Πακιστάν, ο Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν “επέμεινε στο γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα προσεγγίζει ένα αναπόφευκτο στάδιο”, σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε “την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα και οι φόνοι του σιωνιστικού καθεστώτος και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια” στη Γάζα.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή, στο τέλος μιας περιοδείας στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κατάρ ότι “κανείς” δεν μπορεί να “εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης” εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι μια “χερσαία επίθεση” του ισραηλινού στρατού στη Γάζα “θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μακρύ πόλεμο και σε πολλά μέτωπα”, σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, ένας από τους πολιτικούς του συμβούλους.

Κατά τη διάρκεια άλλης τηλεφωνικής συνομιλίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ραϊσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να “συνεργαστεί με την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες” για να “στείλει ανθρωπιστική βοήθεια” στη Γάζα μετά το αναμενόμενο άνοιγμα του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, σύμφωνα με την προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συνάντησε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που έχει την εξουσία από το 2007 και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Ο αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης της Χαμάς

Παράλληλα, ο αρχηγός της Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

“Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο (σ.σ. 7 Οκτωβρίου) δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση”, δήλωσε ο Μπαρ. “Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο”, τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης