Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας εξέφρασε την ανησυχία του τη Δευτέρα για την κρίση στην Κριμαία, λέγοντας ότι είναι «μεταδοτική» και θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα αυτονομιστικά αισθήματα στη ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, σκοπεύει να υπογράψει μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόμοια με αυτή που απέρριψε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Η τεταμένη κατάσταση στην Κριμαία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια όλης της περιοχής. Η εξέλιξη της κατάστασης θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και απειλές, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη Μολδαβία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούριε Λεάνκα.

Ο Λεάνκα υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη «όσο ποτέ» να προωθήσει την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρώπη, όμως εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κρίση στην Κριμαία ενδέχεται να προκαλέσει ένα νέο αυτονομιστικό κύμα στην Υπερδνειστερία, καθώς το Κισινάου οδεύει προς την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ.

«Αν δεν βρούμε μια λύση στο πρόβλημα της Υπερδνειστερίας, τότε αυτή η ασθένεια (της απόσχισης) θα γίνει επικίνδυνη και μεταδοτική» σημείωσε ο Λεάνκα.

«Μια νέα αποσχιστική εστία έχει δημιουργηθεί εδώ. Στην Κριμαία η Ουκρανία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Μολδαβία πριν 20 χρόνια» πρόσθεσε.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης της Μολδαβίας, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Κισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία, με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό. Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν 2.500 Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι φυλούν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, ενώ η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί το αίτημα της Τιράσπολης να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ