Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε χθες Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του για τη διευθέτηση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο.
Το αεροσκάφος του Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή.
Το Ριάντ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν την 5η Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι «υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις» οι οποίες «επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».
Το εμιράτο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του στο Κουβέιτ, αναμένεται να μεταβεί στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μέκκας, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν, τις τελευταίες ημέρες του ραμαζανιού.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετέβη την Τετάρτη στη Ντόχα, από όπου κάλεσε να υπάρξει διάλογος, αφού συνάντησε τον εμίρη του Κατάρ και τον ΥΠΕΞ της χώρας αυτής.
«Παρότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί μέρος αυτής της κρίσης, φρονούμε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν αποτελεί μέρος της λύσης της», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Κουβέιτ.
Η κυβέρνηση του Κουβέιτ — η οποία δεν διέκοψε τις σχέσεις της με το Κατάρ — προσπαθεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση.
Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι συζήτησε εξάλλου τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για «τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου», σύμφωνα με ΜΜΕ του Κατάρ.
Οι τρεις ηγέτες απηύθυναν έκκληση εκ νέου να «αποκλιμακωθεί κατεπειγόντως η ένταση στην περιοχή», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία της Τουρκίας.
«Υπογράμμισαν ότι η τρέχουσα ένταση θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι με την επιβολή κυρώσεων, αλλά μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση», κατά τις ίδιες πηγές.
Η κρίση στον Κόλπο φέρνει την Τουρκία σε λεπτή και δύσκολη θέση, καθώς η Άγκυρα θεωρεί τη Ντόχα έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους που έχει στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα η Τουρκία εννοεί να συνεχίσει τις μακρόχονες σχέσεις της με το Ιράν, μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Τρίτη «απάνθρωπες» και «ενάντιες στο ισλάμ» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ντόχα από τους γείτονές της στον Κόλπο και άλλες χώρες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP