Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε σήμερα επτά ανθρώπους, με τους πέντε εκ των οποίων να εκτελούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Τέσσερις από τους άνδρες, όλοι τους με καταγωγή από την Υεμένη, εκτελέστηκαν στο Ασίρ επειδή «εισήγαγαν παρανόμως χασίς» στη χώρα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Για διακίνηση ναρκωτικών εκτελέστηκε επίσης ένας Πακιστανός.
Η Σαουδική Αραβία είναι σημαντική αγορά για το captagon, ένα είδος μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται στη Συρία και τον Λίβανο.
Τους τελευταίους μήνες οι αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλές επιχειρήσεις εντοπισμού διακινητών και σε συλλήψεις.
Οι εκτελέσεις επίσης πολλαπλασιάζονται αφού έληξε το μορατόριουμ που ίσχυε για το αδίκημα αυτό, πριν από δύο χρόνια.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι εκτελέστηκαν δύο Σαουδάραβες που είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.
Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων το 2023, μετά την Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Η εφαρμογή της θανατικής ποινής έχει επικριθεί πολλές φορές από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που την θεωρούν υπερβολική και αταίριαστη με τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ριάντ για να παρουσιάσει στο εξωτερικό μια σύγχρονη, μεταρρυθμιστική εικόνα.
Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι η θανατική ποινή είναι αναγκαία «για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης» και ότι εφαρμόζεται μόνο αφού οι κατηγορούμενοι εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.
Από τις αρχές του έτους έχουν εκτελεστεί στη χώρα 236 άνθρωποι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.