Τουλάχιστον 64 άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να εκτελεστούν στη Σαουδική Αραβία, οι εννιά από τους οποίους ήταν ανήλικοι όταν τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ανέφερε χθες Παρασκευή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Σαουδική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR) ανέφερε ακόμη σε έκθεσή της ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς εκτελέστηκαν 61 άνθρωποι στο βασίλειο του Κόλπου, το οποίο συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου όπου επιβάλλεται περισσότερο η εσχάτη των ποινών.
Καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε δημοσιεύματα κρατικών μέσων ενημέρωσης ωστόσο δείχνει πως το τρέχον έτος έγιναν 63 εκτελέσεις ως τον Ιούνιο και 74 μέχρι στιγμής ως τον Ιούλιο.
Η ESOHR από την πλευρά της εκτιμά πως ο αριθμός των εκτελέσεων μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται «μυστικά» ή «δεν ανακοινώνονται».
Η έκθεση καταγγέλλει τον «τρομακτικό ρυθμό» των εκτελέσεων, καθώς οι αρχές «περιφρονούν μόνιμα τις υποσχέσεις τους, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους», εκτιμώντας πως η ζωή όσων αναμένουν να εκτελεστούν στη Σαουδική Αραβία «κινδυνεύει ολοένα περισσότερο».
Η ΜΚΟ στηλιτεύει ακόμη το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να αρνείται να παραδώσει τα πτώματα των ανθρώπων που θανατώνονται στις οικογένειές τους, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους.
Τουλάχιστον 140 πτώματα παραμένουν στα χέρια των αρχών, σημειώνει.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σχολιάσει την έκθεση της οργάνωσης χθες. Δεν έλαβε απάντηση.
Έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 1.000 φυλακισμένοι από το 2015, όταν ανέλαβε τον θρόνο ο βασιλιάς Σαλμάν και έγινε πρίγκιπας διάδοχος ο γιος του Μοχάμεντ, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με καταμέτρηση των Reprieve και ESOHR που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς.
Το 2022 εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους, 81 καταδικασθέντες για «τρομοκρατία» εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαβεβαίωνε μολαταύτα τον Μάρτιο του 2022 το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ότι το βασίλειο «απαλλάχθηκε» από τη θανατική ποινή, με εξαίρεση υποθέσεις φόνων, ή υποθέσεις στις οποίες ο κατηγορούμενος «απείλησε τη ζωή πολλών», σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.