Οι γυναίκες της Τουρκίας, μιας χώρας που ακροβατεί μεταξύ του Ισλάμ και των αυστηρών νόμων του και της… ευρωπαϊκής απελευθέρωσης και τρόπου ζωής, πραγματοποιούν τη δική τους «επανάσταση» μέσω των κοινωνικών δικτύων, κατακρίνοντας και αντιδρώντας στην επιβολή των «σωστών τρόπων συμπεριφοράς», έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, μάλιστα, το θέμα της θέσης της γυναίκας έφθασε για ακόμη μια φόρα στη Βουλή, όπου εξελίχθηκαν στιγμές απείρου κάλλους, με βαρείς χαρακτηρισμούς και μια βουλευτή να απειλεί ότι θα εκσφενδονίσει το παπούτσι της!


Όλα ξεκίνησαν με φραστικές επιθέσεις από τα έδρανα του κυβερνώντος AKP, οι οποίες εξόργισαν τη βουλευτή του αντιπολιτευόμενου CHP Αϊλίν Ναζλιάκα. «Οι πολιτικές που εφαρμόζετε για τις γυναίκες, ακόμη και για το τι φορούν, τι τρώνε, τι κραγιόν χρησιμοποιούν, το αν οι έγκυοι μπορούν να περπατούν στον δρόμο […] όλα αυτά έχουν γίνει θέματα προς συζήτηση. Και είστε εσείς υπεύθυνοι» είπε η Ναζλιάκα εμφανώς ενοχλημένη.

Η βουλευτής Αϊλίν Ναζλίακα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζετε πως τρεις γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα και γνωρίζετε ότι υπάρχει 40% αύξηση στη βία ενάντια στις γυναίκες. Αυτοί που προστάζουν τις γυναίκες πώς να ενεργούν είναι αυτοί που ενθαρρύνουν αυτούς τους δολοφόνους. Μην ψάξετε μακριά, μιλώ για εσάς. Είστε εσείς αυτοί που ενθαρρύνετε τέτοιους δολοφόνους» πρόσθεσε.

Αμέσως μετά η βουλευτής δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις για να απαντήσει σε ιδιαίτερα οξύ ύφος: «Ορκίζομαι στον θεό, ο διάολος μέσα μου μού λέει να βγάλω το παπούτσι μου και να σας το πετάξω, αλλά ρίχνω μια ματιά στο παπούτσι μου και μετά κοιτώ εσάς. Και ειλικρινά λέω “δεν αξίζει, όχι δεν αξίζει”».

Το hashtag #θα πέσει παντόφλα

Δεν ήθελε και πολύ για να ξεκινήσει ακόμα μια τεράστια γυναικεία καμπάνια στο Twitter με hasthag #geliyorterlik, που στα ελληνικά σημαίνει «θα πέσει παντόφλα».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα «Hürriyet», τη συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν πολλές Τουρκάλες μαμάδες για να επαναφέρουν σε τάξη τα άτακτα παιδιά τους. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει πλημμυρίσει από εικόνες διαφόρων ειδών υποδημάτων.

Μάλιστα, κάποιοι χρήστες σχολίασαν ότι πρέπει να επιλεγεί το βαρύτερο παπούτσι, ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην ανδρική κυριαρχία της Τουρκίας.

«Αυτό είναι από εργοτάξιο, έχει μεταλλική επένδυση» και «Η παντόφλα μου έρχεται και μπορεί να πονέσει όπως ένα κλομπ της αστυνομίας» είναι μόνο δύο από τα εκατοντάδες tweets! Στην εκστρατεία συμμετέχουν, πάντως, και ορισμένοι άνδρες. Ένας εξ αυτών έγραψε: «Αυτή είναι η παντόφλα της μητέρας μου που στοχεύει πάντα σε στόματα και έρχεται για εκείνους που προσβάλλουν τις γυναίκες».

Εκστρατεία γέλιου

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει ότι: «Μία γυναίκα πρέπει να διατηρεί μια ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως, προκαλώντας σάλο στη μουσουλμανική μεν αλλά κοσμική χώρα που γιορτάζει το τέλος του ραμαζανιού. Ο άνδρας πρέπει να είναι ηθικός, η γυναίκα επίσης. Αυτή πρέπει να γνωρίζει τι είναι ευπρεπές και τι δεν είναι». Διευκρίνισε, δε, ότι η γυναίκα «δεν πρέπει να γελάει δυνατά μπροστά σε όλον τον κόσμο, είναι αναγκαίο να διατηρεί την ευπρέπειά της κάθε στιγμή».

Αμέσως προκλήθηκε χιονοστιβάδα αντιδράσεων, με χρήστες των κοινωνικών δικτύων να καταγγέλλουν την όλο και περισσότερο κατάφωρη επέμβαση του τουρκικού καθεστώτος στην ιδιωτική ζωή και φυσικά να δημοσιεύουν χιλιάδες φωτογραφίες… γυναικείου γέλιου!

Απάντηση στον Τούρκο αντιπρόεδρο έδωσε η οργάνωση Femen στην Τουρκία, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Λυπούμαστε Μπουλέντ Αρίντς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να γελάμε κάθε φορά που βλέπουμε το κλαμένο σας χάλι στην τηλεόραση» αναφέρει η οργάνωση, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία ημίγυμνου μέλους της με την επιγραφή στο σώμα «Πραγματική γυναίκα. Να μη γελά;».

«Σταματήστε να μας κάνετε μάθημα ηθικής, αντ’ αυτού δώστε τον λογαριασμό για τα χρήματα που έχετε κλέψει» έγραψε κάποιος στο Twitter…

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης