Η απάντηση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες του Λονδίνου ότι την εντολή για την φονική επίθεση στον πρώην πράκτορα Σκριπάλ και την κόρη του στις 4 Μαρτίου στο Σόλσμπερι, δόθηκε από το Κρεμλίνο, είναι πως «το δηλητήριο “Novichok” μπορεί να παρασκευάσθηκε είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή την Σουηδία, ή την Τσεχία, ή την Σλοβακία, ακόμη και στις ΗΠΑ».
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, «η πλέον πιθανή πηγή προέλευσης της τοξίνης, είναι χώρες που έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο πρόγραμμα της ουσίας “Novichok”, από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα. Και το πρόγραμμα δεν ήταν της σοβιετικής Ένωσης ή της Ρωσίας».
Και η Ζαχάροβα συμπλήρωσε: «Πώς έφτασαν στο συμπέρασμα για το ρωσικό “αποτύπωμα” χωρίς να μας έχουν δώσει κάποιο δείγμα της ουσίας. Με ποιο δείγμα κατέληξαν στο συμπέρασμά τους; Ή θα πρέπει να μας δοθούν δείγματα αλλιώς πρόκειται για ψέμα από την αρχή έως το τέλος».
Οι απόψεις που διατύπωσε η Ζαχάροβα, απηχούν και όσα δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW), Aleksandr Shulgin, ότι «οι έρευνες γύρω από το “Novichok” διέρρευσαν στο εξωτερικό, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις χώρες.
Νωρίτερα, ο OPCW είχε ανακοινώσει πως ουδένα από τα μέλη του έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει το «Novichok» ή κάποια παρόμοια τοξική ουσία.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Martin Stropnicky διέψευσε με ένταση την καταγγελία της Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντάς τες «ανεδαφικές».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης