Η Ρωσία, ως προεδρεύουσα στην G20, θα δώσει μάχη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς όφελος των αναπτυσσομένων χωρών. Παράλληλα, προωθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού χρέους χωρών, όπως είναι και η Ελλάδα.

Ρωσική μάχη στο ΔΝΤ και στην G20
Από την 1η Δεκεμβρίου 2012 ως τις 30 Νοεμβρίου 2013 η Ρωσία προεδρεύει στο κλαμπ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, την «Ομάδα των Είκοσι». Στην G20 αναλογεί το 90% του παγκοσμίου ΑΕΠ, το 80% του παγκοσμίου εμπορίου, και τα 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη.

Όπως ανέφερε στη RBTH η Ξένια Γιουντάεβα, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην «Ομάδα των Είκοσι», και επικεφαλής της προεδρικής Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων, η σύνοδος κορυφής της G20 θα διεξαχθεί από 5 έως 6 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αγία Πετρούπολη. Σε λίγες μέρες όμως, θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών. Επίσης, στο διεθνές συνέδριο με την ονομασία «Συνεισφορά στην οικονομική μεγέθυνση και σταθερή ανάπτυξη» στις 13 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία θα παρουσιάσει επίσημα τις προτεραιότητες της προεδρίας της. Η Ρωσία θα προτείνει δύο νέα θέματα προς συζήτηση. Τη χρηματοδότηση επενδύσεων ως θεμέλιο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών συστημάτων δανειοδοτήσεων και διαχείρισης του δημοσίου χρέους των ανεξαρτήτων κρατών.

Πρωτοβουλία για μείωση του χρέους
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της προεδρίας, είναι με ποιό τρόπο θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρατηρεί ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. Η ανησυχία του είναι κατανοητή. Η οικονομική ανάπτυξη των «ατμομηχανών» της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Και βέβαια, είναι περιττό να αναφερθεί ξανά ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να βγουν από τις συνθήκες ύφεσης. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που οι μεγάλοι επενδυτές δεν ρισκάρουν να πετάξουν τα χρήματά τους στο καμίνι μιας πιθανής επόμενης κρίσης. Παράλληλα, σαφώς επηρεασμένες εξαιτίας της σημερινής κατάστασης είναι οι περισσότερες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής.

Για αυτό και ο κ. Σιλουάνοφ είναι βέβαιος ότι η λύση του κυριότερου παγκόσμιου προβλήματος, δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη, είναι απλά αδύνατη χωρίς την εμπιστοσύνη από πλευράς επενδυτών. Όπως επίσης, και σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα του δημοσίου χρέους σε πολλές χώρες, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία στη διάρκεια της προεδρίας της θα δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στα θέματα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Μόσχα θα προτείνει συγκεκριμένα προγράμματα για τη μείωση των δημοσίων χρεών.

Απαντώντας σε ερώτηση της RBTH για το τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να βελτιωθεί η παγκόσμια οικονομική «αρχιτεκτονική», ο Α. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι κατά την περίοδο της ρωσικής προεδρίας θα δοθεί, εκτός των άλλων, μια οριστική απάντηση στο ζήτημα της ποσόστωσης (quota) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προς το παρόν, το μερίδιο της Ρωσίας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ είναι 2,8%, τη στιγμή που εκείνο των ΗΠΑ είναι 17%, και των χωρών της ΕΕ άνω του 30%. Ωστόσο, ο υπουργός σημειώνει πως ο συντελεστής του ΑΕΠ πρέπει να είναι ο αποφασιστικός παράγων, βάσει του οποίου θα καθορίζεται η ποσόστωση που θα έχει η κάθε χώρα – μέλος.

Με αυτή την προσέγγιση συμφωνούν οι χώρες της BRICS (η ομάδα των 5 ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), οι ΗΠΑ, και πολλά άλλα μέλη της G20. Την αντίθεσή τους όμως, εκφράζουν οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες, φοβούμενες ότι οι ποσοστώσεις τους στο ΔΝΤ θα μειωθούν σημαντικά. Ο κ. Σιλουάνοφ εξηγεί ότι η κατανομή των σημερινών ποσοστώσεων στο ΔΝΤ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι πλέον όπως πριν από 5-10 χρόνια. Και προσθέτει, ότι «γι’ αυτό και είναι φυσιολογική η επιθυμία των χωρών αυτών να διαθέτουν μεγαλύτερη επιρροή στο ΔΝΤ και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Να αλλάξουν οι «ισορροπίες»

Προωθώντας τη μεταρρύθμιση της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής, οι χώρες της BRICS δεν φροντίζουν μόνο για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη RBTH ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), Βλαντίμιρ Νταβίντοφ, «στο οπτικό πεδίο της BRICS βρίσκονται τα ευρύτερα συμφέροντα όλων των αναπτυσσόμενων κρατών, και απόδειξη για αυτό αποτελεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προτείνει η BRICS για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό προβλέπει την ενίσχυση των προαναφερθέντων κατηγοριών κρατών στις βασικές δομές διαχείρισης της διεθνούς οικονομίας».

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών σχέσεων της ΡΑΕ, Γκενάντι Τσουφρίν, δηλώνει πως η Ρωσία, ως έχουσα την προεδρία στην G20, έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να ενισχύσει το ρόλο των χωρών της BRICS στην υφιστάμενη ανακατάταξη των δυνάμεων: «Σήμερα υφίσταται μια σαφής ροπή προς τη Δύση όσον αφορά τη δραστηριότητα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτή η ροπή πρέπει να αλλάξει προς την πλευρά των χωρών της BRICS, και η προεδρεύουσα Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει προς την κατεύθυνση αυτή».


Πηγή: Russia Beyond the Headlines
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης