Ρωσικές αρχές υπέβαλαν μήνυση εναντίον ενός εκλεγμένου αξιωματούχου από την πόλη Ομσκ της νότιας Ρωσίας, τον οποίο κατηγορούν ότι κοινοποίησε «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη δράση του στρατού στην Ουκρανία, ανέφεραν την Πέμπτη μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντμίτρι Πετρένκο, κομμουνιστής εκλεγμένο μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ομσκ, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 10:00 το βράδυ έως τις 6:00 π.μ. και του απαγορεύτηκε η χρήση του διαδικτύου χωρίς γραπτή άδεια από τις Αρχές μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι Αρχές τον κατηγορούν ότι μοιράστηκε «ψευδείς πληροφορίες» στον λογαριασμό του στο Telegram σχετικά με «την καταστροφή πολιτικών υποδομών» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, ανέφεραν τα πρακτορεία, επικαλούμενα δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με έναν πρόσφατο νόμο που επιβάλει ποινές για «ψευδείς πληροφορίες» που δυσφημεί τον ρωσικό στρατό, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 50.000 ευρώ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών, εάν αυτές οι «ψευδείς πληροφορίες» επιφέρουν «σοβαρές συνέπειες».

Τα δημοσιεύματα των ρωσικών μμε δεν παρείχαν λεπτομέρειες, αλλά ο Πετρένκο μοιράστηκε πρόσφατα μια συνέντευξη με τον Ουκρανό πρόεδρο με Ρώσους δημοσιογράφους, η κοινοποίηση της οποίας απαγορεύτηκε στη Ρωσία από τις αρχές.

Ο ίδιος έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Από την έναρξη αυτής της επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, οι Αρχές επέτειναν τη λογοκρισία, ήδη έντονη, για τον έλεγχο των ειδήσεων και των πληροφορών που μεταδίδονται από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, αλλά και από ιδιώτες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Ρωσία απαγορεύεται η χρήση λέξεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή» σε αναφορές στη στρατιωτική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή αναφορές για ενέργειες εναντίον αμάχων.

Επιπλέον, τα κύρια ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Ρωσία έχουν αποκλειστεί ή αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

Παράλληλα η πρόσβαση στα μεγάλα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram, που ήταν σπάνιοι χώροι για την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, έχει αποκλειστεί.