Περισσότεροι από 100 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράγοντες των Γραμμάτων και Τεχνών, όπως επίσης 60 Ρώσοι ακαδημαϊκοί υπέγραψαν έκκληση συμπαράστασης προς την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, η οποία υπήρξε σύμβολο της περεστρόικα. Την εν λόγω πρωτοβουλία κοινοποίησε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λεβ Πανομαριόφ.
Η έκκληση αυτή γίνεται λίγες μέρες αφότου η γενική εισαγγελία ζήτησε την διάλυση της οργάνωσης Memorial με το επιχείρημα ότι παραβίασε τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων».
Στην έκκληση, η οποία δόθηκε στην Novaya Gazeta από τον Λεβ Πανομαριόφ, υπογραμμίζεται η σημασία της αποστολής που έχει η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία συνίσταται στην διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων των πολιτικών διώξεων.
«Η οργάνωση Memorial στο έργο της κάνει το παν, ώστε η μνήμη για αυτούς που σκοτώθηκαν να διατηρηθεί έστω και μόνο για να μην επαναληφθεί μια τέτοια θηριωδία εναντίον του ίδιου του ρωσικού λαού. Ο αφανισμός της (οργάνωσης) θα είναι μια ένδειξη βαθιάς ηθικής κατάπτωσης και τελικής συμβολικής αποκοπής του Ρώσου ανθρώπου από τον πολιτισμό».
«Καλούμε όλους να υπερασπισθούν την οργάνωση Memorial ώστε να συνεχίσει το έργο της και να παράσχουν κάθε βοήθεια στο μέτρο των δυνάμεών τους στα μέλη και στους συνεργάτες της» αναφέρεται στην έκκληση.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν την έκκληση είναι οι διακεκριμένοι συγγραφείς Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια, Ντμίτρι Μπίκοφ και Βίκτορ Σεντερόβιτς, η λαϊκή καλλιτέχνης της Ρωσικής Δημοκρατίας Λία Αχετζάκοβα, τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τω προέδρω της Ρωσίας, Νικολάι Σβανίτζε και Ναταλία Εβντοκίμοβα, οι πολιτικοί Λεβ Σλόσμπεργκ, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, Ντμίτρι Γκουντκόφ, Ιλιά Γιάσιν, Αντρέι Νετσάγεφ και πολλοί άλλοι.