Ένας από τους επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που ειδικεύεται ως παρατηρητήριο εκλογών, προφυλακίστηκε σήμερα στη Ρωσία μετά από απόφαση δικαστηρίου, κατηγορούμενος ότι εμπλέκεται σε δραστηριότητες «ανεπιθύμητης οργάνωσης», με την ΜΚΟ να υποστηρίζει ότι οι ρωσικές αρχές επιχειρούν να την εμποδίσουν στον έλεγχο των επερχόμενων περιφερειακών και προεδρικών εκλογών.
Ο Γκριγκόρι Μελκονιάντς, ο συμπρόεδρος της ΜΚΟ Γκολός (Φωνή) για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, συνελήφθη χθες, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δεκάδες σπίτια μελών της οργάνωσης.
Η ρωσική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Μελκονιάντς για δεσμούς με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων Παρατηρητηρίων Εκλογών, το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν κηρύξει «ανεπιθύμητη» οργάνωση.
Το δικαστήριο Μπασμάνι στη Μόσχα τον έκρινε προφυλακιστέο έως τουλάχιστον τις 17 Οκτωβρίου, εν αναμονή της δίκης του. Ο δικηγόρος του ανέφερε ότι ο πελάτης του βρίσκεται αντιμέτωπος με έξι χρόνια κάθειρξη.
Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο, ο Μελκονιάντς φαίνεται ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της προφυλάκισής του. Στη συνέχεια τον οδηγούν έξω από την αίθουσα και φαίνεται να φορά χειροπέδες.
Η απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024.
Η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έφοδο σε σπίτια δεκάδων μελών της ΜΚΟ Γκολός στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Καζάν και το Τσελιάμπινσκ, σύμφωνα με τη μκο OVD-info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση συλλήψεων στη Ρωσία. Στις εφόδους η αστυνομία κατέσχεσε μετρητά, τραπεζικές κάρτες, διαβατήρια και άλλα έγγραφα, τόνισε η Γκολός. Πρόσθεσε ότι ένα μέλος της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από χτύπημα στο κεφάλι και ποδοπάτημα στην πλάτη, ενώ ένα άλλο τέθηκε υπό κράτηση για 15 ημέρες για απείθεια κατά της αστυνομίας.
Η οργάνωση κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι με τη σύλληψη του Μελκονιάντς και τις εφόδους σε σπίτια μελών της, επιχειρούν να εμποδίσουν τον έλεγχο των επερχόμενων περιφερειακών και προεδρικών εκλογών.
Η μκο συνέδεσε τις αστυνομικές εφόδους με τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου και με την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2024, τις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει και να κερδίσει άλλη μια θητεία έξι χρόνων στο Κρεμλίνο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πραγματικός σκοπός αυτής της επίθεσης είναι η παρέμβαση στη δημόσια παρακολούθηση» και των δύο κατά σειρά εκλογών, δήλωσε ο Στάνισλαβ Αντρέιτσουκ, επίσης πρόεδρος της Γκολός.
Ο Αντρέιτσουκ είπε ότι οι αρχές φαίνεται να «αμφιβάλλουν ότι έχουν πραγματική υποστήριξη, ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα των επερχόμενων προεδρικών και περιφερειακών εκλογών είναι εφικτά» αν επιτραπεί η ανεξάρτητη παρακολούθηση των εκλογών.
Οι New York Times επικαλέστηκαν τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα είπε ότι «οι προεδρικές εκλογές μας δεν είναι πραγματικά δημοκρατία, αλλά δαπανηρή γραφειοκρατία» και ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος με περισσότερο από το 90% των ψήφων.
Ο Πεσκόφ δήλωσε αργότερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι τα λόγια του ερμηνεύτηκαν με «εντελώς λάθος τρόπο», τονίζοντας ότι ο Πούτιν απολαμβάνει μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη και θα λάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων αν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη.
Η Γκολός είχε εξοργίσει τη ρωσική κυβέρνηση δημοσιοποιώντας στοιχεία για υποτιθέμενη νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2011 που πυροδότησε διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια στις προεδρικές εκλογές που επανέφεραν τον Πούτιν στο Κρεμλίνο για τρίτη θητεία το 2012.
Δεκάδες οργανώσεις στη Ρωσία έχουν κηρυχθεί «ανεπιθύμητες» από τα δικαστήρια, γεγονός που εκθέτει νομικά οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτές. Η Γκολός συμπεριελήφθη το 2021 στη λίστα των «ξένων πρακτόρων», ένας χαρακτηρισμός που υποβάλλει τις οργανώσεις που εντάσσονται στη λίστα αυτή σε εξοντωτικές διοικητικές διαδικασίες και τις θέτει υπό την απειλή επιβολής προστίμων.
Χιλιάδες πολίτες στη Ρωσία διώκονται, κυρίως λόγω της αντίθεσής τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές.
Στο πλαίσιο του πογκρόμ που οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει κατά κάθε κριτικής φωνής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σήμερα δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την διάλυση της οργάνωσης Κέντρο Ζαχάροφ, ενός από τους τελευταίους θεσμούς για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν απομείνει στην Ρωσία.