Ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατύπωσαν τη Δευτέρα επικρίσεις, με συγκαλυμμένο τρόπο, προς το πρόσωπο της νέας υπουργού Παιδείας της Ρωσίας Όλγας Βασιλίεβα, που θεωρείται μια συντηρητική πολιτικός, αναφερόμενα κυρίως στις δηλώσεις που έκανε και με τις οποίες επιχείρησε να μετριάσει τον αριθμό των θυμάτων των εκκαθαρίσεων της σταλινικής εποχής.

«Μου λένε συχνά: “εάν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των θυμάτων των επιχειρήσεων καταστολής που μας παρουσίασε ο (Βιτάλι) Κορότιτς στο (περιοδικό) Ogoniok, δεν κατανοούμε τους λόγους που εκείνος παρέμεινε στην χώρα για να ζήσει και να εργαστεί» είχε πει η Βασιλίεβα τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με νέους πολίτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Vedomosti.

Ο Βιτάλι Κορότιτς, αρχισυντάκτης του άκρως δημοφιλούς αυτού περιοδικού που κυκλοφορούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990, δημοσίευσε πολλά έγγραφα που αποκάλυπταν τα εγκλήματα του Στάλιν και το εύρος των επιχειρήσεων καταστολής.

Η εφημερίδα Vedomosti επικαλέστηκε μια πηγή του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία ο διορισμός αυτής της ειδικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο διορισμός μιας «ακραίας συντηρητικής, που τάσσεται υπέρ της θρησκευτικής παιδείας».

Με πτυχίο ιστορίας, η Όλγα Βασιλίεβα ανέφερε ως παράδειγμα δύο Ρώσους ιστορικούς που αμφισβήτησαν τον αριθμό των θυμάτων των εκκαθαρίσεων υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν εκείνη την εποχή, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά στον Τύπο να αναφερθεί στην καταστολή εκ μέρους των σταλινικών αρχών, ήταν υπερβολικά μεγάλος, εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στα αρχεία.

Ο απολογισμός των επιχειρήσεων καταστολής της σταλινικής περιόδου είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια και παραμένει άκρως πολιτικό ζήτημα στη Ρωσία, με τους ιστορικούς να μην καταφέρνουν να συμφωνούν. Η ρωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial υπολογίζει σε 18 εκατομμύρια τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια της καταστολής την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Μετά την ανακοίνωση του διορισμού της την Παρασκευή, ο ρωσικός Τύπος επισήμανε πολλές ομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων η νέα υπουργός, μέχρι πρότινος στέλεχος της ισχυρής προεδρικής διοίκησης, επισήμανε την προσήλωσή της στον πατριωτισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ήδη το 2013 είχε εξυμνήσει τον Στάλιν επειδή είχε τιμήσει πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσωπικότητες της ιστορίας, της γλώσσας και της λογοτεχνίας.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaïa Gazeta έγραψε επιπλέον ότι η Ρωσίδα υπουργός είχε πλέξει το εγκώμιο του Στάλιν αυτό το καλοκαίρι, εκφράζοντας την “ευγνωμοσύνη” της για την «αποκατάσταση της ρωσικής ιστορίας».